Mange veteraner syklet Birkenesrunden som i år ble arrangert for 50. gang

STARTEN GÅR. Puljen med antatt bestetid starter på sin 90 kilometers runde fra Birkenesparken.

I Birkenes IL sin 100-års jubileumssesong kunne også sykkelgruppa jubilere når de arrangerte Birkenesrunden for 50. gang.

Sykkelsporten har slitt med rekrutteringen av de yngste, og når det i tillegg var varslet mye regn bidro det mye til at deltakertallet bare endte på 99.

VINNER. Ole Jakob Haugen fra Kristiansand CK vant herreklassen på 2.13.10, her i duell med Pål Bjørke fra Vennesla. (Foto: Kjell Tor Stray)

Ole Jakob Haugen fra Kristiansand CK vant herreklassen på 2.13.10, mens Merete Gabrielsen fra Arendal Sykkelklubb var raskest blant kvinnene på tiden 2.23.40.

BESTE BIRKENESINGER. Åsmund Sivertsen ble sammen med Gjermund Steinsland raskest av de lokale. Begge ble klokket inn på 2.16.36.

Beste lokale prestasjoner stod Åsmund Sivertsen og Gjermunds Steinsland for. De ble begge klokket inn på tiden 2.16.36.

For øvrig var det i jubileumsrittet også på sin plass å hedre de mest trofaste rytterne gjennom rittets 50 runder.

50 GANGER. Tor Kristian Flaa kunne jubilere og feire 50 deltagelser i turrittet. Her sammen med Trygve Løland, som på sin side har bokført 50 ganger i Svalandsgubben.

Mest trofast i den forstand er Tor Kristian Flaa. 65-åringen, som nå er bosatt i Ulefoss, har fått med seg samtlige Birkenesrunder siden starten, og kunne således feire 50 starter. For det fikk han et unikt og flott skap, dekorert med detaljer fra Birkenesrunden.

GIKK GREIT. Ragnar Høygilt var godt fornøyd med sin førtiniende deltagelse i Birkenesrunden.

Ragnar Høygilt syklet «Runden» for 49. gang, og må vente til neste år for den høythengende æresbevisningen. Andre som ble premiert var Kåre Hørte for sine 45 runder, Bendix Birkeland for sine 40, og Øyvind Johannes Lie for sine 30 deltagelser.

45 GANGER. Kåre Hørte er høyt oppe på adelskalenderen i Birkenesrunden. Her mottar han tegnet på 45 deltagelser.

40 GANGER. Bendix Birkeland med bevis på sine 40 deltagelser i Birkenesrunden.

Beint Inge Jensen har rett nok ikke syklet, men gjennom Norsk Folkehjelp har han bidratt i 36 år og fikk sin heder for det.

Ragnar Høygilt syklet som nevnt «Runden» for 49. gang, og var godt fornøyd med gjennomførelsen.

– Jeg var litt skeptisk før start i forhold til værmeldingene, men på tross av en del regnbyger så gikk det fint. Jeg hadde hansker og frøs ikke. I tillegg fikk jeg høre gjøken på Haugelandsheia, sier han fornøyd.

Åsmund Sivertsen var sammen med Gjermund Steinsland raskeste birkenesinger i det 90 kilometer lange rittet som starter og slutter i Birkenesparken, etter å ha vært innom blant annet Herefoss, Mykland og Vegusdal.

Åsmund Sivertsen var på forhånd tippet som en av favorittene før start. Han beskriver det som en grei tur.

– Jeg var med på et tidlig brudd ved Søre, men ramla dessverre av i Gauslå kleiver. Turen gikk greit, også på grusen ved Søre. Jeg trener bare 1-2 ganger i uka, og kan nok ikke forvente det så mye bedre. Men det er gøy å være med når det er lokalt, sier Åsmund som ikke er helt sikker på om han har vunnet tre eller fire ganger tidligere.


LANGVEISFRA. Øyvind Johannes Lie hadde tatt turen fra Tromsø for å kunne fullføre sin Birkenesrunden nummer 30. Premien, et «Birkenesrunden»-skap har lokket ham lenge.

Øyvind Johannes Lie stilte for Tromsø Havpadleklubb, og var nok ganske klart den som hadde lengst reisevei for å delta. Han fikk et flott skap som tegn på sine 30 deltagelser. Øyvind er tidligere lærer ved Herefoss skole, og bodde på Birkeland fra 1980 og frem til han flyttet til Tromsø for tre år siden.

– Jeg begynte å sykle til jobb. Deretter ble det Birkenesrunden, og jeg fikk 27 runder før jeg flyttet. Jeg hadde lyst på dette skapet i 30 års premie, og har reist ned de siste tre årene for å klare det, smiler han.

Tor Kristian Flaa er kongen av Birkenesrunden, i hvert fall når det gjelder antall deltagelser. Han har vært med hvert eneste år siden starten i 1975, og vi lurer litt på hvorfor han er så ivrig.

– Det har liksom bare blitt slik. Jeg sykla litt aktivt i den tida rittet starta opp, og det var naturlig å være med. Nå er det blitt en trivelig tradisjon. Det er en fin motivasjon til å holde seg litt i form, og det legger litt press på meg, sier han, men medgir at han har trent litt for lite i år.

Tidligere var han med på flere ritt, men nå er det bare Birkenesrunden som gjelder for Tor Kristian.

– Jeg regner med det blir ritt neste år også, men jeg tar ett år av gangen nå, avslutter han.