Kruttsterk snuoperasjon ga viktig seier

FORNØYDE MÅLSCORERE. Kristoffer Væting, Vegard Aas Nielsen, Eivind Flaa og Tallal Mohamed Tareg kunne juble for scoringer og tre viktige poeng for Birkenes.

Bunnlaget Lyngdal spilte til tider ball-i-hatt med Birkenes i førsteomgang og leda fortjent 3-1 til pause. Etter hvilen fikk vi imidlertid se et hjemmelag som hadde forstått alvoret, og BIL-gutta leverte en forrykende snuoperasjon som endte med at alle poengene ble igjen på Birkeland.

Det var mange som så for seg en tett og jevn bunnkamp i Birkenesparken onsdag kveld, men i store deler av første omgang var det langt ifra jevnt. Ballsikre og tekniske lyngdøler gjorde ting enkelt og fikk Birkenes-spillerne til å se ut som statister.

Likevel hadde vertene en god mulighet til å ta ledelsen, men Vegard Aas Nielsen klarte ikke å ekspedere Eivind Flaas gode innlegg på mål. Etter et kvarter gikk Lyngdal opp i ledelsen etter svært passivt forsvarsspill hos Birkenes, og drøye 5 minutter seinere økte de til 2-0 etter at et frispark ble styrt i nettet på bakerste stolpe. Igjen var BIL-forsvaret utrolig passivt.

TUNGA RETT I MUNNEN. Eivind Flaa kom på scoringslista for første gang denne sesongen da Birkenes slo Lyngdal i Birkenesparken.

Hjemmelaget kunne redusert like etterpå, da Bjørnar Hove tok med ballen fremover og fant Eivind med en herlig gjennombruddspasning, men «Flaaland» var litt for overivrig og hamra ballen på halv volley høyt over mål fra god posisjon.

Deretter hadde Lyngdal to utrolig store sjanser til å score, men Birkenes slapp med skrekken begge gangene. På overtid i første omgang kom det viktige reduseringsmålet for BIL. Viktor Frigstad slo et frispark helt fra midtstreken og inn i feltet hvor Vegard endelig hadde stilt inn siktet og heada forbi en utrusende keeper.

Men dette var ikke omgangens siste mål. På overtid av overtida fikk Lyngdal krangla inn sitt tredje mål for kvelden. Nok en gang var forsvarsspillet under enhver kritikk. 1-3 til pause og sjansene for poeng og ikke minst seier så meget små ut.

I garderoben må det ha blitt sagt og gjort mye klokt, for det Birkenes-laget som gikk ut på banen i andre omgang ligna ikke mye på det som gjennomførte de første 45 minuttene. Aggressivitet, duellstyrke, pasningskvalitet. Alt dette som var fullstendig fraværende før hvilen var nå plutselig til stede. Reduseringa kom etter få minutter da Eivind satte inn sin egen retur etter et stolpeskudd. Innbytter Tallal Mohamed Tareg gjorde en kjempejobb i forkant da han kriga til seg ballen langt inne på bortelagets banehalvdel.

Vertene fortsatte å krige og da omgangen var halvspilt var det en annen innbytter som stod for en viktig gjenerobring av ballen. Jonas Hauge gikk seirende ut av en duell etter en corner og slo en lang ball i dypet mot Eivind som var i full galopp mot mål. I duell med en forsvarsspiller fikk han stussa ballen videre forbi Lyngdal-keeperen som var på tyttebærtur (i mai!), og Tallal som ble med på kontringa kunne enkelt sette ballen i tomt bur.

Gjestene fikk ikke fred og Birkenes gikk nå ‘all in’ for tre poeng. 5 minutter etter utligninga fikk hjemmelaget hjørnespark. Innlegget ble halvklarert og Kristoffer Væting, enda en innbytter, lukta hvor ballen kom til å havne. Med et velplassert tåskudd sendte han hele Birkenesparken til himmels og snuoperasjonen var et faktum!

På overtid kunne og burde Lyngdal utligna og ødelagt jubelkvelden for Birkenes, men på blank kasse klarte gjestenes spiller å breiside ballen utafor mål fra kloss hold. Hjemmelaget holdt ut og kunne til slutt dra seieren i land etter nervepirrende sluttminutter.

En letta og fornøyd Frank Tronstad kunne avsløre at pausepraten var av den harde sorten. – Både Audun (Rislaa) og jeg ga klar beskjed til laget som starta kampen at prestasjonen som ble levert i 1. omgang er langt unna det vi kan være bekjente av. Jeg vil gå så langt som å kalle det årsverste. I pausen velger vi å flytte Bjørnar (Hove) frem på midtbanen, uten at det hjelper nevneverdig. Men byttene vi gjør i starten av 2. omgang gir umiddelbar effektiv og de vi sender innpå er sterkt delaktige i at vi klarer å ro denne seieren i land. Måten vi snur denne kampen er bare helt fantastisk. All ære til gutta som står på helt til siste slutt.

Når BAs utsendte spør BIL-treneren hvorfor laget hans igjen og igjen bruker så lang tid på å komme i gang, har han vanskeligheter med å gi et konkret svar. – Det er jo ikke akkurat så lett å trene på, men vi må bare flinke på å minne hverandre på hvor viktig det er å være skjerpa fra starten av. Jeg håper det er siste gang vi opplever en slik håpløs start.

Neste kamp spilles borte mot Søgne 1. juni.