Kongens Fortjenstmedalje til en rørt Geir Knutson

RØRT. Det var en rørt Geir Knutson som ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje søndag formiddag.

Det ble stor jubel og trampeklapp fra en stufull Birkenes kirke da Geir Knutson ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje etter adventsmessa «Fest i Guds Hus» søndag.

Den populære dirigenten, komponisten og kapellmesteren var rørt til tårer under og etter utdelinga.

– Det begynte ganske greit, og så tok det heilt av. Nå må det få landa litt, sa Geir Knutson like etter at han fikk Kongens Fortjenstmedalje.

– Jeg var helt uforberedt. Jeg trodde ikke det skulle skje noe mere etter adventsmessa, og ble forundret da det ble meldt om en overraskelse til slutt. Etter at musikkstykket, som jeg for øvrig synes var veldig bra var ferdig, så var tankene allerede gått til at jeg var parkert inne, og hvordan jeg skulle få ut bilen. Jeg ante virkelig ingenting, og ble veldig overraska. Heldigvis sa han navnet mitt veldig tidlig og jeg fikk summa meg litt, forteller Geir.

Det var assisterende statsforvalter Knut Berg som sammen med ordfører Arild Windsland overrakte diplom og medalje til en beveget Geir Knutson.

BA har fått tilgang på begrunnelsen for tildeling og siterer fra den.

Kjære Geir Knutson, kjære familie og venner, mine damer og herrer, Jeg er her i dag på vegne av Hans Majestet Kong Harald den V for å overrekke deg Kongens Fortjenstmedalje!

Statuttene for medaljen ble innstiftet av Kong Haakon VII i 1908, og revidert av Hans Majestet Kong Harald V i 2012. Fortjenstmedaljen deles ut som belønning for «Særlig fortjenstfull ulønnet innsats over lengre tid i samfunnslivet, i offentlige eller private verv, i frivillige organisasjoner eller i annen virksomhet av samfunnsnyttig betydning.»

Det er en medalje som henger svært høyt, og kriteriene for tildeling er tilsvarende strenge. Det er ikke mange som mottar Kongens Fortjenstmedalje i vårt fylke i løpet av et år. Du, Geir Knutson, er derfor en av våre fremste, som Hans Majestet Kongen spesielt vil hedre for din lange innsats.

Du har i over 40 år vært en ildsjel i musikklivet i Birkenes. Det er et imponerende antall dugnadstimer du har lagt ned til gode for små og store. Både i Birkeland musikkorps, Birkenes hornmusikk og ikke minst i Birkeland storband som du tok initiativ til å stifte i 1981.

Du har vært den musikalske lederen av Storbandet hele tiden, både som dirigent, komponist og kapellmester. Og du er det fremdeles, etter mer enn 40 år. Og du har aldri tatt betaling for denne jobben!

Du har utført et fremragende arbeid som komponist og bidratt med over 100 ulike komposisjoner. I tillegg har du laget egne bestillingsverk til ulike orkestre, kor og korps som brukes over hele landet.

Kulturleder i kommunen opplyser at kommunen har hatt et langt og godt samarbeid med deg i en årrekke i forbindelse med store arrangement som kulturfester, konserter og ulike oppsetninger.

I forbindelse med kommunens markering av overgangen til år 2000, skrev du all musikken til en ny musikal, «Tusenårsreisen», som ble sett av flere tusen fra hele regionen.

Du har utført et stort frivillig arbeid innen musikk- og kulturlivet i Birkenes kommune, både i forhold til skolekorpset, hornmusikken og storbandet. Din innsats har utvilsomt betydd veldig mye for mange av kommunens innbyggere.

Korpsbevegelsen i Norge har en rik historie og har vært – og er fremdeles – en viktig del av kulturlivet i mange lokalsamfunn. Det er mange anerkjente musikere som har startet sin musikalske karriere i et korps. Det å spille et instrument og være med i et korps, har en betydelig positiv innvirkning på de som er med. Å være med i et korps gir både barn og voksne en følelse av tilhørighet og fellesskap. Dette kan styrke deres bånd til lokalsamfunnet og bidra til å bygge en sterkere identitet. Det å spille et instrument gir også muligheten til å oppleve mestring og utvikle ferdigheter. Noe som igjen kan øke deres selvfølelse og bidra til bedre mental helse.

Ved å spille i korps kan man uttrykke seg kreativt og lære å samarbeide med andre. Dette kan være med på å utvikle viktige sosiale ferdigheter og styrke deres evne til å jobbe i team. I forhold til barn og unge kan det å delta i korpsaktiviteter forebygge utenforskap og bidra til at flere føler seg sett og hørt i lokalsamfunnet

Det er altså utrolig mye positivt med å spille i korps, og her har du spilt en veldig viktig rolle for mange!  Det er nok mange tidligere musikanter fra Birkenes, som har gode minner fra tiden i korpsmiljøet i bygda og som er veldig takknemlige for innsatsen du har gjort.

Du har tidligere blitt tildelt flere priser og utmerkelser, blant annet Kulturprisen i Birkenes kommune i 1998. Nå er tiden kommet for en påskjønnelse fra Kongen!

Hans Majestet Kongens Fortjenstmedaljen tildeles som belønning for en livsinnsats som kan stå som eksempel for andre. Din dugnadsinnsats og engasjement gjennom et langt liv, din evne til å overføre kunnskap og kompetanse til nye generasjoner, ditt humør og ditt pågangsmot – og ditt engasjement for at alle generasjoner skal få muligheten til å oppleve mestring og utvikle ferdigheter.

Dette er nettopp en livsinnsats til eksempel for oss andre. Det er med stolthet og glede, og helt i Hans Majestets ånd, jeg overrekker deg Kongens fortjenstmedalje.

Knut Berg avsluttet tildelinga med å fortelle Geir at han var blitt instruert om å fortelle at han senere vil motta en innbydelse til en mottagelse ved Slottet.

– Jeg vil med dette overbringe en varm takk for din innsats og gratulere med medaljen, sa han.

En samstemmig og fullsatt kirke føyde seg med stor kraft til gratulasjon og klappsalver.