– Jeg vet hva jeg går til

NY REKTOR. Lars Saaghus hadde egentlig sett for seg en høst som pensjonist, men tar nå fatt på ett år som konstituert rektor ved Folkehøgskolen Sørlandet, bare et steinkast unna hagen hans.

Nå utsetter han pensjonisttilværelsen, og vil gjøre en innsats for folkehøyskolen som han er så glad i.

– Det var ikke i tankene mine i det hele tatt. Jeg tenkte å bli pensjonist. Men da forespørselen om å bli konstituerende rektor kom, så måtte jeg en tur i tenkeboksen.

– Så fikk jeg prata med styret og personalet. Der møtte jeg mye godvilje og et ønske om at jeg skulle prøve. At jeg takka ja, er vel først og fremst fordi jeg er glad i folkehøyskolesystemet, sier han.

– Folkehøyskoler har en plass, om de er kristne eller frilynte. Det er behov for en dannelsesskole. Det gir et pusterom i en hektisk livsfase, og kan være med på å gi retning for mange, legger han til.

Nå har han sagt opp stillingen ved Strømmestiftelsen, og vil nyte sommeren frem til han tiltrer som konstituerende rektor 1. august.

15 års folkehøyskolebakgrunn

Lars er utdanna lektor med tilleggsfag fransk og IT, og har mange års bakgrunn fra folkehøyskoler. Først seks år på Nordhordland Folkehøgskole (Frekhaug) og ni år på folkehøyskolen her på Birkeland.

– Jeg hadde fantastiske år på Frekhaug, en dynamisk skole, hvor jeg blant annet var med på å starte reiselivslinja. På Birkeland var jeg med på å starte opp datalinja, og var med på å bygge opp Global linja, sier han.

På Folkehøgskolen Sørlandet var han i to perioder, bare avbrutt av et opphold på fire år som rektor på en skole i Kamerun. I 2002 slutta han og begynte i Strømmestiftelsen. Der har han vært rådgiver med ansvar for å finne internasjonale midler. Arbeidet har handlet mye om nettverksbygging, og det har blitt mange reiser verden rundt for Lars disse 22 åra. Mest i øst- og vest Afrika, men og i Latin-Amerika og Asia. Han har hatt et spesielt ansvar for Sør-Sudan.

– Det er jo ofte krigsområder vi reiser i. Jeg reiser dit turistene ikke reiser kan man vel si. Jeg har vært heldig og unngått de mest alvorlige hendelser, sier han.

Nå er den epoken over og han ser fram til sommeren. Planen er å kose seg både her hjemme, og på hytta i Grimstad, nærmere bestem Kjørrviga, like ved Morvigsanden.

– Det er vår sommerplass. Jeg har feriert der i 40 år, og kona i 50. Der finner jeg ro. Men jeg er også avhengig av å gjøre noe, jeg må gjerne ha noen prosjekter og småsnekring, jeg liker å være aktiv, forteller han.

Lars har tydeligvis ikke vansker med å fylle dagen med gjøremål. Med en datter som skal bygge hus i Mandal, så blir det nok noen turer dit også.

– Jeg liker være hobbysnekker. Det er mye arbeid å bygge hus, men jeg får nok tid til litt snekring i Mandal også, tenker jeg.

– Jeg har gjort det samfunnet har bedt om og stått i jobb til jeg er 67 år. Nå tar jeg ett år av gangen. Det er fortsatt slik at jeg gleder meg til å bli pensjonist. Jeg har en stor familie, noe som er veldig kjekt. Vi har fire barn, og vi venter barnebarn nummer seks, og vil prioritere det fremover.

Vil skape godt og trygt arbeidsmiljø

– Jeg vil si at folkehøyskolen på Birkeland er blant de 5-6 beste i landet med tanke på bygningsmasse og personale. Det er høy kompetanse på skolen, og som elev får du et godt år her, forsikrer han.

– Når jeg går inn i rollen som konstituerende rektor er mitt hovedanliggende å skape et godt og trygt arbeidsmiljø, og sørge for at de ansatte kan gjøre jobben sin på en god måte. Jeg må forholde meg til styret og eierne, men innenfor de rammene er driften opp til oss. Jeg ønsker å være lyttende, og la de ansatte komme med innspill.

– Vi må bruke tid på å få opp søkertallet. Et viktig arbeid er utviklinga av linjevalg. Gode linjevalg tiltrekker elever, men det er ferskvare og endres stadig., sier han.

Positiv utvikling

Folkehøyskolene har gjennom årene alltid hatt bølger. Det var absolutt en bølgedal i så måte i fjor.

– Så langt er søkertallene opp 20 prosent sammenlignet med i fjor, sier han, og mener det ikke er noen umiddelbar fare for Folkehøgskolen Sørlandets framtid.

– Jeg har truffet alle ansatte, mange er fortsatt igjen fra min tid i jobb her. Ellers kjenner jeg de andre fra bygda og andre sammenhenger, så i så måte vet jeg hva jeg går til, og har stor tro på at vi får det til. Det er dyktige folk på alle områder. Både de ansatte og styret vil drive folkehøyskole her, og det skal vi bruke all kreativ energi på, slår han fast.

– Jeg bor nære, og vil gå i miljøet, og være med i livet på skolen. Det blir ikke en åtte til fire jobb det er jeg innforstått med, men man kan sette egne grenser for ikke å bli oppslukt.

– Jeg tror det er fullt mulig å få dette til. Jeg får gode tilbakemeldinger, og opplever at vi vil trekke i samme retning. Når jeg ser fram mot skolestart og ny jobb, er jeg rolig og optimist, avslutter Saaghus.

 

 

____

Utfordrende år

Det har vært noen utfordrende år for folkehøyskolen på Birkeland, og det venter noen utfordrende oppgaver for den nye konstituerende rektoren.
I 2023 ble en tillitsvalgt lærer oppsagt. Læreren tok arbeidsgiver til retten, men partene inngikk forlik før de måtte møte i retten. Resultatet ble at Folkehøgskolen Sørlandet betalte et sluttvederlag til læreren på 550.000 kroner, samt en skattefri oppreisningserstatning på 50.000 kroner.
Vårt Land meldte i fjor høst at ansatte ved Folkehøgskolen Sørlandet skrev til eierne at et konfliktfylt arbeidsmiljø hadde eskalert til nye høyder under daværende styre. BA meldte også om lave søkertall og nedleggelse av tre linjer i fjor. Rektor Ingfrid Skofteland Farestad er sykemeldt, og Lars Saaghus går inn i hennes sted.