– Det jobbes i det lengste for å unngå oppsigelser

NEDGANG I SØKERTALL. Det har vært en markert nedgang i søkertallet for neste skoleår på Folkehøgskolen Sørlandet. Rektor Tommy Land er bekymret, og skolen setter inn ekstra tiltak for å lokke til seg flere elever.

Folkehøgskolen Sørlandet opplever i likhet med resten av landets folkehøyskoler at det er en dramatisk endring i søkertallene på landsbasis.

Nedgang i søkertallene gjør at skolen risikerer å måtte si opp ansatte.

– Det jobbes i det lengste for å unngå oppsigelser. Flere tiltak er satt i gang for å få opp søkertallene, sier rektor ved Folkehøgskolen Sørlandet, Tommy Land.

I år går det 102 elever ved Folkehøgskolen Sørlandet. Året før var det 126 elever her, noe som betegnes som et normalår. Før neste skoleår ser man at søkertilgangen er en og del lavere enn samme tid i fjor.

– Vi hadde en nedgang på 10 prosent i søkertallet i fjor. I år er nedgangen enda større, sier fungerende rektor ved skolen, Tommy Land.

– Vi ser faresignalene, men det er for tidlig å si noe om hvor vi ender opp. Det blir ofte endringer i etterkant av opptakene på universitetene. Det er likevel såpass stor nedgang i søkertallene at vi må ta det på alvor. Tiltak er allerede satt i gang. Ett moment i så måte er å se på linjene. Hvilke endringer kan vi gjøre for å få dem mer attraktive? Turene er viktig for hva elevene velger. Vi har gått inn og endret noen av turene allerede, og har sett at det har gitt flere søkere til disse linjene, sier Land.

– Akkurat nå ser aktiviteten ut til å bli for liten til å opprettholde alle tilbudene. Vi velger likevel å se optimistisk på situasjonen. Vi snur de stenene vi kan, og så vil vi få fasiten om noen uker, sier han.

Erfaringene deres tilsier at de vil få en del ekstra søkere etter universitetsopptakene 15. april.

Det kan søkes på studieplass ved folkehøyskolene helt frem til skolestart. Tommy sier at det kan se ut som om flere sitter på gjerdet. Det kan være flere faktorer til det, blant annet trangere økonomisk situasjon.

– Det er ikke sikkert det blir slike utslag til slutt, men vi vet nok til at vi ser nødvendigheten av å sette inn grep. Det å se på linjene er en ting. Konkrete tiltak ellers er å øke markedsføringen rundt linjene våre, og vi øker tilstedeværelsen på messer og skolebesøk for å fortelle mer om tilbudene våre

– Vi har mange flere søkere enn vi har plasser, men erfaringen tilsier at ikke alle havner her. Skolen har en solid økonomi, men vi er likevel der at vi må drifte skolen på en bærekraftig måte, og tilpasse aktiviteter og ressurser. Folkehøgskolen har heldigvis gode rammebetingelser og vi er sikre på at vi snur skuta, sier Tommy.

– Vi har ikke gitt opp noen linjer ennå, men i april må avgjørelsene tas. De nærmeste ukene blir dermed veldig viktige. Da ser vi et klarere mønster i hvor mange søkere vi har hvilke linjer det er grunnlag for.

– Alle ved skolen bidrar, og vi blir mer skjerpa. Nedturen skal bli så kort som mulig, og vi skal fortsatt gjøre skoleåret til elevenes beste år. Det er alltid målet og det er grunnlaget for å drive skolen, sier Tommy Land.

Det er 25 ansatte ved Folkehøgskolen Sørlandet.