Arbeidet på den tredje og foreløpig siste parsellen på riksvei 41 mellom Søre-Herefoss og Hynnekleiv er nå godt i gang, mens arbeidet lenger sør går inn i sluttfasen. Hovedentreprenør Olav Martin Sørli AS har nå også elektrifisert maskinparken på anlegget.
Den tre kilometer lange strekningen fra ved Engebu og sørover, går nå inn i siste fase. Parsellen skal etter planen åpnes rundt 16. oktober, da det siste asfaltdekket før vinteren skal være lagt.
På strekningen Askåna til Smedbakken er nå anleggsarbeidet godt i gang.
– Så langt har det meste gått bra og etter planen, kan anleggsansvarlig Magnus Tveite fortelle BA, når vi besøker anlegget.
– Vi regner med at parsellen fra Engebu til Søre-Herefoss åpner så fort asfaltdekket er klart rundt 16. oktober. Vi er nå helt i sluttfasen, og har ikke møtt på store hindringer så lenge arbeidet har pågått.
– Når det gjelder strekningen forbi Slettene Hage, som ble påbegynt like før ferien, er jeg ikke sikker på sluttdatoen enda. Askåna til Smedbakken er en trase på rett over 1000 meter. Her er det mye masse som skal bort, derav løsmasse, i tillegg til fjell som sprenges ut, sier den erfarne anleggskaren.
– Dere har en del elektriske maskiner og lastebiler på anlegget deres. Hvordan har disse fungert i oppdraget deres?
– Vi har to maskiner, en Caterpillar og en Volvo i maskinparken som er elektriske. I tillegg har vi tre lastebiler som går på strøm. Alle disse er vi veldig godt fornøyd med, forteller Tveite.
Like bortenfor Slettene Hage treffer vi på Adrian Haugland fra Agder Rental, som tilbyr anleggsmaskiner til leie. Han er på jobb for å sjekke den store hybridmaskinen, som hoved entreprenør har leid inn i jobben ved Herefossfjorden.
– Denne Caterpillaren på 40 tonn er en hybrid som her driftes med en strømkabel på rundt 30 meter. Den trenger ingen ladning og går kontinuerlig. Maskinen bruker enten 1.000 volt strømstyrke, eller på ren diesel, når man kobler fra strømtilgangen.
– Disse maskinene fungerer veldig bra, og blir mer og mer vanlig. Det er et firma fra Flekkefjord, som står bak innretningen med kabeltilførsel til maskinene, forteller Haugland.