– Hva har masseslakt i Gaza med meg å gjøre?

(Bilde: Ole Morten Vegusdal/skjermdump fra france24.com)

Det er vanskelig å forstå helt og fullt hva som driver israelerne til å handle som de gjør selv med 7. oktober som bakteppe. Nå har det vært et sammenhengende blodbad i Gaza siden den israelske bombingen startet i oktober. Nå som mestedelen av Gaza er lagt i grus og folket har gjort som de fikk beskjed om, nemlig å flykte til grensebyen Rafah, for der skulle de være trygge, så hører vi at det nå er grensebyen Rafah som IDF vender seg mot. Hver eneste hamaskriger skal tas ut. Dette får meg til å tenke på det folket som for ikke så veldig lenge siden selv gikk av kuvognene i Auschwitz med beskjed om at de skulle dusje. Den gang uten at noen løftet en finger ble de ført hjelpeløse til gasskamrene.  Nå er det jødene/israelerne som er i posisjon til å rope «scnell, schnell», uten at verden reagerer. Tvert imot så stoppes hjelpen til UNRWA, FN’s hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, en organisasjon med over 30.000 ansatte ifølge FN-sambandet. Det ble tatt 12 utro tjenere og Vesten har ment at en boikott av UNRWA er en passende reaksjon.

Over en million mennesker skal nå oppholde seg i Rafah, livredde, traumatiserte, uten tilgang til noen form for hjelp og ingen steder å flykte. Midt i denne dypt tragiske og kaotiske situasjonen fant en rekke kristne organisasjoner det betimelig å demonstrere for å advare mot antisemittisme. Som om den voksende antisemittismen kan ses uavhengig av det som skjer i Gaza. Når det brenner kan skadevirkningene av røyken være alvorlige nok, men det er brannen som er problemet.

Mange som står utenfor kristne miljøer skjønner ikke hvordan kristne mennesker kan stå last og brast med Israel i alt som skjer. Jeg skjønner hvorfor det er slik etter mange år innenfor og utenfor kristne sammenhenger, men jeg tror ikke læren holder teologisk, når jeg leser det teologer skriver.  Det ikke Israel og jødene vi skal binde oss til som kristne. Kristen tro handler om Jesus og være etterfølgere av ham. Det kristne kallet er å elske palestinerne og jødene, støtte de kristne menighetene på begge sider, hjelpe de fattige, støtte undertrykte og nedbøyde, bidra til forsoning og rettferdig fred. Man kan ikke fiske frem bibelvers fra det gamle testamentet, uten først å ha lest dem i lys av det nye testamentet. Da kommer man feil ut.

Hva har dette med meg å gjøre? Det skriver jeg mer om neste uke.

Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn (Matt 5:9). 

 

Ole Morten Vegusdal

 

_____________

Leserinnlegg