Hellig Tre Konger møtene blir etablert som en viktig misjonssamling

BILDE: Utsnitt av «Stjerner i øst» av Robert Brandard etter Henry Warren/The British Museum/snl.no

Tidlig på 1800-tallet var det en sterk misjonsinteresse i Norge. Mange lokale misjonsforeninger ble etablert og i 1842 var det en stor samling i Stavanger med mange misjonsforeninger og privatpersoner. De bestemte seg for å danne et nasjonalt misjonsselskap som fikk navnet Det Norske Misjonsselskap.

I Tyskland var også misjonsinteressen stor og flere av foreningene og organisasjonen hadde årlige misjonsfester for å skape interesse for misjonens sak. Dette påvirket også det norske misjonsfolket og de startet liknende fester. I Trondheim ble dette etablert fra 1840-tallet, i Kristiansand startet en i 1853, Mandal og Stavanger i 1854.

Grunnen til at den 6. januar som var Hellig tre kongers dagen ble valgt, var tanken om at evangeliet skulle ut til alle unådde folkeslag som ikke hadde hørt evangeliet før. De tre vise menn som hadde fått navnene Kaspar, Melkior og Baltasar var gjennom årene knyttet til hver sin verdensdel; Asia, Europa og Afrika. Derfor er den ene av vismennene, Baltasar, ofte avbildet som afrikaner. Fra NMS sitt hovedstyre til rådsforsamlingen ble det foreslått å finne «en festdag, fælles for alle Menigheder i den norske kirke» videre «ingen dag synes bedre at passe hertil end «Hellig Tre kongers Dag», som just er en Festdag til Minde om de Hedninger, der først bøide Knær for hele verdens Frelser.

I 1856 ble en ny barriere brutt. Dette året falt nemlig 6. januar på en søndag, dermed fikk misjonsfesten for første gang status som høymessegudstjeneste. Kristiansand fellesforening var arrangør av festene som etter hvert ble svært populære. Den Norske kirke var sterkt knyttet til Det Norske misjonsselskap og i 1885 ble det i henhold til kongelig resolusjon lov å samle inn kollekt på alteret til misjonsarbeidet.

Etter gudstjenesten ble det holdt avslutningsfest i bedehuset i Kristiansand. Interessen økte raskt og i 1911 var det så mange som 1200 deltakere. Dette tallet hold seg i mange år.

Hellig tre konger møtet i Kristiansand ble i mange år den største kristelige samlingen på Sørlandet. De sies at de over 1000 billettene til festen på Bedehuset ble revet bort på få timer.

 

Hellig Tre Konger møtene i Birkenes

Det var i januar 1966 at misjonsforeninga begynte med Hellig Tre Konger møter på Birkeland.  Sokneprest Gautestad kom tilbake til Birkenes som taler på det møtet. Også på Åbål skole ble det starta samme år eller seinere.

Hellig Tre Konger møtene på Birkeland står derfor i en lang tradisjon med sterkt fokus på misjonsarbeidet. Også i 2024 føres denne tradisjonen videre. I år med Oddvar Glidje som taler.

 

Lars Saaghus

 

_____________

Brukerskapt