Idet man entrer bygda og passerer stedsskiltet hvor det står «Herefoss», vil man på høyre hånd snarlig komme til et lite kryss med skilt inn til Torsbuhallen, Herefoss skole og idrettsanlegget. Om man løfter blikket litt, vil man legge merke til en glassfasade med mørk omramming oppe i heia. Her bor Åsne Tveide Hagen og Morten Hagen, med deres lille sønn Aksel.
For fire år siden bestemte paret seg for at de ville flytte til Herefoss. Åsne har en del familie på Herefoss, og de kjøpte dermed et skaustykke av Åsnes far for å kunne bygge opp hjemmet sitt her. Hun er selv oppvokst på Birkeland og Morten er oppvokst i Vennesla, så begge var innstilt på at det var på bygda de ville bygge, bo og stifte familie. Det sies at de fleste som har smakt det friske vannet på Herefoss, alltid vil tørste etter å komme tilbake.
Tomta de kjøpte var lang, bratt og smal. Dette betydde at paret måtte tenke smart for å kunne utnytte arealet til det fulle, både ute og inne. Dermed utgikk tanken om et tradisjonelt hus. Det moderne ville få bedre innpass i deres behov og planer.
Når tomta var i boks, begynte Morten arbeidet med å hogge og å rydde. Det meste av fritid gikk med på dette arbeidet, og lange dager etter arbeidstid måtte påregnes for å kunne komme så langt som mulig før vinteren ville melde sin ankomst. Etter et år med klargjøring av tomta, planlegging og planering kunne byggingen endelig starte. Åsnes far har hjulpet til som byggeleder, noe som har kommet godt med under prosessen. Åsne og Morten har sirlig dokumentert hele byggeprosjektet ved å lage et eget album med bilder av prosessen, datoer for hva-hendte-når, og andre viktig notater og hendelser som oppstod underveis. Med et slikt album er det lettere å kjenne på takknemligheten etter nesten tre år med arbeid.
Paret har vært opptatt av å bygge smart. De har brukt mye tid på planløsningen. De har tatt med seg gode og dårlige erfaringer fra steder de har bodd tidligere, funnet sine egne ønsker og behov og fått hjelp av arkitekt til å maksimere utnyttelsen av arealene. Å planlegge grundig har vært viktig med tanke på å få til et hjem hvor hverdagen skal bli så enkel som mulig. En hverdag hvor de skulle slippe å irritere seg over kalde rom, for små rom, feil plassering av rom eller feil plassering av fast inventar som vil hindre den naturlige flyten i huset.
Paret ønsket seg en sømløs hverdag med god flyt. En hverdag i et hjem som skulle være lett å bruke, med naturlige soner og plass til alle som måtte ønske å komme på besøk. Og ikke minst, et hjem for å stifte familie. Og slik ble det, da lille Aksel kom til verden.
Huset ble bygget langt og smalt, med glatte overflater, luftig takhøyde og med rom i forkant og bakkant som får inn mye naturlig lys og fantastisk utsikt. Utsikten skulle være en del av husets inventar og kunst. Paret har stor respekt for naturen rundt seg, og har derfor vært opptatt av å få mest mulig utsikt «inn» og samtidig la husets fasade være dempet nok til og ikke «forstyrre» utsikten. De har også valgt å ha overbygde terrasser for å skygge litt for de enorme glassflatene, og for å gi fasaden et helhetlig og sømløst uttrykk.
Inne i huset har gjesterommet og Åsnes hjemmekontor utsikt inn i den fredfulle skogen rett utenfor, i bakkant av huset, og oppholdsrommene stue og kjøkken, i forkant av huset, har panoramautsikt utover hele Herefoss og den nydelige Herefossfjorden. Familiens egne soverom er strategisk plassert nede i den svalende kjelleren. Her er det svalt på varme sommerdager, og varmt på kalde vinterdager med hjelp av husets oppvarmingssystem. Kjelleren er ikke som kjellere flest. Denne kjelleren er lys og åpen, med store vinduer og dører som slipper lys og luft inn. Dette er husets mer private del hvor barn kan boltre seg og løpe inn og ut på plenen, og hvor skitne barnevogner kan trilles rett inn på vaskerommet for å få en spyl i dusjen. Badet, klesrommet og hoved-soverommet er plassert vegg-i-vegg, med dører imellom. Dette er utrolig praktisk, og de sømløse overgangene mellom rommene gir den deilige hotellfølelsen som mange ønsker seg. Den lille følelsen av luksus i hverdagen.
Alle husets rom har fått god størrelse og god takhøyde. Hvert rom har blitt nøye planlagt for å kunne være så optimale som mulig med tanke på hva hvert enkelt rom skal benyttes til. Soner man kan vær sosiale i. Soner man kan trekke seg tilbake i. Effektive gangsoner og arbeidssoner. Hele huset føles enkelt, lett og luftig. Et hus det føles lett å leve i.
Det sies at man må bygge hus tre ganger før man klarer å få det hjemmet man ønsker seg. Denne lille familien på tre, som snart blir fire, har med hjelp av familie, venner og et skarpt øye for detaljer, klart å skape et innbydende, flott og praktisk hjem, på aller første forsøk.
Tekst og foto: Line Risdal