– Drop-in dåp – helt enkelt og like fint

DROP-IN DÅP. Førstkommende helg er det mulighet for Drop-in dåp både i Herefoss og Vegusdal. – Vi har både faddere og dåpskjole, om noen trenger det, sier sogneprest Frode Eikrem.

De lokale menighetene i Den norske kirke inviterer igjen til Drop-in dåp. Vegusdal kyrkje og Herefoss kirke er først ute med tilbudet etter gudstjenestene førstkommende helg.. I Birkenes kirke blir det Drop-in dåp søndag 28. april.

– Det var en suksess i fjor, sier sogneprest Frode Eikrem, når han er innom BA for å fortelle om tilbudet.

– Vi ønsker å gjøre dåpen mer tilgjengelig. Vi aner ikke hvor mange som kommer, og er selvfølgelig veldig spente, sier Eikrem.

Drop-in dåp har vært et tilbud i Birkenes kirke tidligere, men i fjor var det første gang tilbudet ble gitt i Herefoss og i Vegusdal.

– Vi fikk en pangstart i fjor. Det var veldig moro når flere dukket opp. På Engesland møtte mor og far opp med tre barn som skulle døpes, og på Herefoss var det to eldre søsken som ville bli døpt, forteller Eikrem.

– Det var rørende å være med på, og det var tydelig at det var viktig for dem å bli døpt, legger han til.

På kirken.no står det følgende om Drop-in dåp; Å bli døpt i en Drop-in dåp er helt enkelt og like stort som å bli døpt i en vanlig gudstjeneste. Dåpen er en flott tradisjon, markerer en ny start og setter livet i en større sammenheng. Den norske kirke har lang tradisjon for å døpe mennesker i alle aldre, mens «Drop-in dåp» som begrep oppstod i 2015.

– Det kan være mange grunner til at man ikke har fått døpt seg tidligere. Ofte handler det om at praktiske ting kom i veien. For noen ble det ikke dåp som barn, for andre var det ikke mulig å få det til tidligere og for noen igjen var det uavklart om dåp var det de ønsket seg. Uansett grunn for hvorfor det ikke har blitt dåp tidligere, så er Drop-in-dåp en fin mulighet til å gjennomføre dåp.

– Det er mange som utsetter dåpen til like før konfirmasjonen, det har vi eksempler på hvert år, sier Eikrem.

Alle kan bli døpt på Drop-in-dåp, så lenge du ikke er døpt fra før. Du blir medlem i Den norske kirke ved å bli døpt. Før dåpen gjennomføres, har du en kort prat med presten, og selve seremonien er på 10-15 minutter.

– Du trenger heller ikke gjøre noen praktiske forberedelser. Du trenger bare å ha med gyldig legitimasjon. Det kan være greit å ha med seg to faddere, men om man ikke har det er det folk til stede som kan stille som faddere. For de minste dåpsbarna har vi også en dåpskjole å låne bort, sier Eikrem.

Frode forteller at det er et stort spenn i alder på de som kommer til Drop-in dåp. Kanskje er det mindre forventninger om selskap knyttet til en Drop-in dåp, selv om det er et spedbarn som blir døpt. Til seremonien kan du ha med venner eller familie, eller du kan komme alene. Du kan velge å ha en markering etterpå med dine nærmeste, eller du kan velge å kun ha dåpsseremonien.