Den tidligere proffsyklisten slo gjennom i nettopp Birkenes IL og ble en av vår tids største syklister. Siden er den mangeårige journalisten og programlederen kjent for å lede store sportssendinger på NRK, blant annet ledet han Mesternes mester, gjennom flere år på statskanalen.
På besøket i bygda satte Pedersen naturlignok også av tid til sin gode venn, mentor og trener gjennom mange år, Gunnar Høygilt. BA treffer begge for litt mimring oppe ved Birkeneshallen, der den store festen blir til høsten.
Pedersen hadde da vært i møte med arrangementskomiteen til jubileumsfesten. De skal sammen lage regien til høstens store happening.
Kulturleder Wenche Flaa Eieland kan fortelle om et spennende program, som er i ferd med å ta form i disse dager.
– Birkeland Storband skal gjennom hele showet ha musikalske innslag, ledet av Geir Knutson. Vi har også invitert en rekke artister både fra og utenfra bygda. Flere av disse har også idrettsbakgrunn, røper Flaa Eieland.
– Flere av disse har allerede begynt å øve, røper kulturlederen.
– Så er det jo svært gledelig å ha fått Dag Erik Pedersen til å lede festen vår. Han er med i planleggingsfasen og er med på regien på hvordan festen blir. Han ledet også jubileumsfesten i 1999, da Birkenes IL var 75 år. Nå er det fortsatt litt tidlig, men vi i komiteen vil komme tilbake til hele programmet senere, sier hun.
– Til slutt er det viktig å få med at alle kan komme på festen, uavhengig om man er medlem av idrettslaget eller ei, forteller Flaa Eieland.
For nesten nøyaktig 50 år siden var det nærmest en tilfeldighet, som gjorde at Dag Erik og Gunnar skulle møtes. I 1974 gikk Gunnar på Norges idrettshøyskole i Oslo, og den høsten søkte en 15 år gammel Larvikgutt om arbeidsuke på Idrettshøyskolen, for å lære mer om sykkel.
– Jeg var nettopp konfirmert husker jeg, når far min hjalp meg å skrive til skolen i Oslo. Målet den gang var å lære mer om sykkel og treningsmetoder. Der møtte jeg Gunnar første gang.
– Jeg var 26 år og studerte idrett på den tiden, og husker godt det første møte med «denne» 15-åringen. Under hele arbeidsuka bodde han også på hybelen min, og vi ble godt kjent.
– Jeg ville at Gunnar skulle hjelpe meg til å bli tidenes syklist, og ikke bare i Norge. Et hårete mål for en så ung gutt, men Gunnar tok meg seriøst. Han la frem planer og en tidsplan på 6-7 år, som jeg måtte jobbe med. Den lange tidsplanen var ikke så enkel å tenke på når jeg fikk den, for det var jo «et helt liv» for en så ung gutt.
– Dag Erik var målrettet og gjennomførte hver plan jeg la fra starten av. Hver uke sendte han meg treningsresultatene med kommentarer, i brev.
BA har sett all korrespondansen fra denne tiden. Der er det detaljert fortalt om treningene i flere år, utfra treningsopplegget som Gunnar gav den unge syklisten. Vi har også sett tilbakemeldingen fra arbeidsuka til Dag Erik, skrevet på en fornøyelig måte av Idrettshøyskolens ledelse den gang.
Fire år etter deres første møte, skulle det nye vennskapet for første gang gi frukter. Gunnar som allerede den gang på 1970-tallet var fremoverlent og moderne i nye treningsmetoder, satte planene i gang om et storlag i sykkel, i regi Birkenes IL.
Flere store sykkelnavn ble hentet inn. Gunnar kontaktet den lokale Star Kjøkken-forhandleren Willy Nilsen og Øglænd/DBS. Nilsen sikret hovedfinansieringen med Star Kjøkken som hovedsponsor. Øglænd/DBS ble utstyrssponsor. Styret i idrettslaget hadde en grundig diskusjon, men flertallet velsignet planene.
De neste årene vant sykkellaget fra bygda det som var å vinne av ritt i Norge og Skandinavia. De som fulgte sykkel-idretten, skjønte også at en ny stjerne var på vei. Med Gunnar som mentor, var Dag Erik ett av landets største sykkeltalenter.
Noe senere, da som 22-åring, skulle han sykle NM Tempo her i Birkenes. Han kom da direkte fra en imponerende 4. plass i VM. På «tempoen» på 50 kilometer var han storfavoritt, men var helt utkjørt etter VM. Han endte på en «noe skuffende» 3. plass på veiene i Birkenes.
Dagen etter 3. plassen på NM-tempoen, skrev han proffkontrakt med verdens største profflag i Italia, Bianchi – Piaggio. Proffeventyret for eleven til vår egen mann i bygda, var blitt en realitet.
Dag Erik ble etter hvert en klassiker-ekspert, og eventyret i proffsirkuset varte helt frem til 1991.
Allerede som 23-åring vant han sitt første proffritt. Han vant flere store ritt, deriblant tre etapper i Giro d` Italia. Han ble også nasjonal mester i 1992 og vant Tour of Norway i 1984, 1989 og 1991.
Nå litt over 30 år senere kan både Gunnar og Dag Erik se tilbake på litt av en idrettshistorie.
– Det møtet jeg fikk som 15-åring med Gunnar, det endret alt for meg. Jeg hadde aldri fått oppleve alt på sykkelsetet uten møtet med Gunnar den gang på Idrettshøyskolen. Han har betydd det meste i hele min sykkelkarriere, og la et grunnlag, som jeg er svært takknemlig for.
– Uansett det aller viktigste er vennskapet vi har utviklet. Jeg velger å tro at vi har betydd noe for hverandre på mange måter, i alle disse årene, skyter Gunnar inn til slutt.
Med gamle bilder, treningsdagbøker og utklipp, ble det mye mimring, i møte med to sykkellegender.