800 hyllet ungdommene og Wenche på årets UKM

HYLLEST. Her synges det for Wenche Flaa Eieland, som var leder for UKM for siste gang. Birkenes bautaen har ledet ungdommene i hele 26 av de 29 årene UKM har vært arrangert.

Årets UKM i Birkeneshallen fredag ble en av de beste gjennom tidene. Møteplassen for kreativ ungdom i bygda ble en publikums suksess av de sjeldne, med gode opptredener og kunstinnslag. Tiden var også inne for å hylle deres mentor gjennom 26 år, Wenche Flaa Eieland, som slutter i jobben som kulturleder i kommunen før neste års UKM.

Det 29. Ung Kultur Møtes (UKM) i bygda ble ledet på en fremragende måte av konferansierene Vilma Håkedal og Selma Dalene, som loset publikum gjennom den storslåtte kvelden. Gjennom fire timer hadde 14-åringene stålkontroll på scenen, uten manus. De var så gode at de fort kan være aktuelle til å lede fylkesfinalen på Evje senere i vår.

KONFERANSIERER. Selma Dalene og Vilma Håkedal, her sammen med kulturleder Wenche Flaa Eieland.

Hele 22 scenenumre ble vist frem, mens det var 19 barn og unge som stilte ut bilder og foto.

Fagjuryen for sceneartistene hadde en svært vanskelig jobb med å bestemme seg for hvem som skulle gå videre til finalen her i sør. Da alle deltagerne kom opp på scenen på slutten av kvelden, og juryen skulle presentere de fem som skulle dra til Evje og representere bygda, var det stor spenning blant publikum og artister.

VIDERE. Dansegruppen Envy.

De som ble lest opp først var dansegruppa Envy, bestående av seks dansere. De danset etter egen koreografi til sangen Law til artistgruppa Bibi og Yoon Mirae.

En heftig rytmisk dans der de seks ungdommene leverte høy kvalitet på scenen, gjennom sitt nummer. Carla Diaz (15), Kamilla Hultmann (15), Natalia Glama (18), Saron Tesfaye (16), Stian Bjørnestøl-Rivera (18) og Vaneza Bozhdaraj (20) har danset lenge i sammen, blir BA fortalt.

VIDERE. Bandet Clueless.

Deretter ble Clueless lest opp av juryen. Det er et band bestående av Julian Stordal (15) på trommer, gitarist Markus Raen (15) og gitarist Noah Raen (16). Bandet startet det hele, med å spille «Ravity» og imponerte til stor applaus.


VIDERE. Solist Leni Annabelle Steinsland.

Den tredje som ble lest opp av Bjørn Olav Hartvigsen fra fagpanelet, var en uredd sanger med en spennende sangstemme. 14-åringen Leni Isabelle Steinsland sang «Lose controll» av Teddy Swims, og det sendte henne rett til fylkesfinalen.

Den neste frem for å motta hyllest og tur til Evje den 27.april, var duoen Emma Bjerke Dalene og Julia Bjørnstad, begge 14 år. De sto på scenen for første gang sammen, og fremførte Adele sin låt «Easy on me».

De siste scenekunstnerne frem for å hylles og med tur til fylkesfinalen var «Giftig sopp teatergruppe». Amalie Heimdal (13), Emma Bjerke Dalene (14), Frida Mo Reiersen (10) og Ida Oline Beisland Holm (10), fikk alle en velfortjent gavesjekk som resten av fagpris vinnerne.

Det var også flere kunstneriske innslag. 19 ulike verk var utstilt på «barne og ungdomsfesten». Tuva Nygård (20), Kristine Bjorvatn (16), Adelia Retterholt (16), Dinah Chanel Skattem (13) og Mia Kusche (13) ble alle sendt videre til Evje og fylkesfinalen.

DOMMERPANELET. Fra venstre Geir Atle Ellingsen, Kari Hjembo, Finn Christian Hartvigsen og Bjørn Olav Hartvigsen.

Kulturleder Wenche Flaa Eieland som har ledet UKM for 26. gang, ble overrumplet av både ungdomsarrangøren og de voksne i produksjon og fagpanelet.

Ikke bare én, men to ganger ble hun overasket med sang på scenen. Tårene rant godt på bautaen gjennom 26 år, begge gangene. Og hun var helt uvitende om det som skjedde.

– Jeg visste ingenting, så dette har de skjult godt for meg, fortalte hun til BA etterpå.

– Det var helt fantastisk og rørende å sitte på scenen å høre dem synge.

Blant annet sang The Voice aktuelle Bjørn Olav Hartvigsen for kulturlederen, med broren Finn Christian Hartvigsen som spilte på gitar, som et av sluttnumrene fra scenen.

Tonje Eriksen, fylkeskontakt i UKM, var også møtt opp og hyllet Wenche med ord og blomster.


MANGE PUBLIKUMMERE. Rundt 800 mennesker møtte opp for å følge bygdas barn og unge. Applausen satt løst fra publikum da bygdas fremtid ble hyllet.

Totalt ble det en uforglemmelig kveld, der nærmere 100 ungdommer på og bak scenen leverte stort, for at bygdefolket skulle få en minnerik kveld. Blant film, video og storskjermansvarlige, til crewet og produsentene var det lagt ned en stor jobb. Kioskansvarlige var Joker Fritidsklubb, mens Birkenes idrettslags skiskyttergruppe hadde ansvaret for tilrigging og håndballgruppa hadde ansvaret for vaktholdet.

I et flott program for kvelden ble også Birkenes Sparebank, Lillesand Sparebank og GB-festivalen takket for gode bidrag for de unges utvikling.

 

Emilie – med røtter fra flere kulturer

13-åringen Emilie Montero-Gonzales hadde to fremføringer foran det rekordstore publikummet i Birkeneshallen fredag. Sangeren har allerede god erfaring fra scenen tross sin unge alder, og var med for tredje gang i Ung Kultur Møtes.

Med en far fra Den dominikanske republikk og en mor med spanske og tyske røtter, så er dette en ung birkenesing med bakgrunn fra flere kulturer. 8. klassingen fra Kleivstykket sang først låten «Love is a Compass», en Disney-låt av Griff. I sin andre sang tolket hun låta «Stay» av Justin Bieber.

– Jeg elsker å synge og stå på scenen, så dette er kjempegøy, sa hun til BA i pausen.

– Jeg synger så ofte jeg kan, og øver mye hjemme. Ellers går jeg på sangøving en gang i uka. Jeg har allerede sunget i mange år, og har vært med på UKM tre ganger nå. I fjor gikk jeg videre til landsdelsfinalen med min egenkomponerte låt «5 hours», noe som var veldig kult. Da var jeg i et band, mens jeg nå synger alene.

– Ellers går jeg på Kulturskolen og har vært dere i tre år nå, forteller sangtalentet.

Man kunne se på opptredenen til Emilie at hun var trygg på seg selv, og fremførte låtene på en god måte.

Men i år nådde ikke 13-åringen helt opp blant de som ble sendt videre til fylkesfinalen.