– Skal lage et helvete for utbygger

ENGASJERT. Olav Dovland var ordstyrer på møtet da «Motvind Vegusdal og Engesland» ble stiftet.

I lokalene i 2. etasje over butikken på Engesland var noen av innbyggerne øverst i bygda samlet for å stifte et nytt lokallag imot vindkraft. Det var engasjerte beboere i og rundt Vegusdal som er mot utbygging, en politiker og en grunneier som har takket nei i et møte med den aktuelle utbygger, til stede på møtet.

Den aktuelle utbygger er Aneo, et nordisk fornybarkonsern som eies av TrønderEnergi, 19 trønderske kommuner, KLP og HitecVision. BA har informasjon om at utbygger har hatt møte med seks grunneiere om en eventuell utbygging av vindpark, vest for Engesland.

Møtet var for å stifte den nye gruppen som vil jobbe for å stoppe all vindkraft i Vegusdal. Det ble en orientering i innledningen av møte av Olav Dovland. Han fortalte tilhørerne om hans engasjement rundt motstanden og brukte et kraftuttrykk i innledningen, man fort bet seg merke i.

– Eg vil lage eit helvete for utbygger i denna saka, sa han om Aneo sine planer i Vegusdal.

Videre fortalte han om hvordan man kan bli berørt i området, og som strekker seg langt utenfor der vindparken skal stå.

– Tenk deg følgande: Du står på toppen av Gjerustadkleivane. Der ser du Kjellevand med Kalraksheia bak. Heia reiser seg på det høgaste 240 meter frå Vassvannet. Vindturbinane er like høge som heia, 200-250 meter høge. Med lys på toppen i natta og med støy og rare skuggar om dagen. Vil nokon verkeleg dette, spurte Dovland om.

I tillegg var Høyre-politiker Silje Bjørnarå Drangsholt til stede. Som en ivrig motstander, og på bakgrunn av hennes erfaringer fra kommunestyret og i andre forum, svarte hun på spørsmål fra nysgjerrige fremmøtte.

INFORMERTE SINE NYE MED-MOTSTANDERE. Kommunepolitiker Silje Bjørnarå Drangsholt (til høyre) er en kjent motstander av vindkraft. Hun svarte villig opp på spørsmål fra bygdefolket.

Det ble valgt et interimstyre av de fremmøtte, og der ble følgende fem navn foreslått for å lede den nye gruppa. I tilfeldig rekkefølge, Olav Dovland, Ole Morten Vegusdal, Odd Rune Flateland, Tordis Borøy og Asmund Dovland.

Sistnevnte Asmund Dovland, som er grunneier, er den eneste BA vet så langt, som har takket nei til videre samtaler med utbygger.

BA har de siste årene registrert et stort engasjement rundt utbygging når Oddeheia og Bjelkeberget vindkraftverk, var en aktualitet. Folkevalgte på begge sider i kommunestyret brukte mye tid og ressurser på den saken.

På tross av vedtaket i kommunestyret forrige periode, om at det ble lagt lokk på planene om utbygging, kan det nå se ut som at debatten blusser opp igjen, lenger nord i kommunen.

Det er først og fremst motstanderne som så langt har vist ansikt i saken om utbygging av vindturbiner rundt Kalraksheia.