– Honnør til det gode oppvekstmiljøet og dugnadsånden som stadig skaper nye talenter

 

Noen ganger, eller ganske mange ganger er jeg stolt av vår bygd og våre innbyggere. Og noen ganger blir jeg imponert av hva mennesker fra Birkenes presterer på store arenaer.

Vi har ikke levert folk til Stortinget, det har med geografi å gjøre. Ei heller har birkenesinger sittet ved kongens bord, men vi har hatt så mange andre storheter å være stolte av.

Jeg må starte med Reidar Andreassen. Han var riktignok fra Herefoss, men han var en av våre. En av Norges beste ski- og terrengløpere i sin tid. Han er også en av de få som er blitt tildelt Egebergs ærespris. Norsk idretts høyeste utmerkelse der man må være på topp i 2 eller flere idretter.

Reidar har også en niese ved navn Gunn Margit. Hun var den første fra Birkenes som stilte på start i et OL. Det var på Lillehammer i 94. Det ble ingen medalje den gang, men hun hentet hjem både gull, sølv og bronsemedaljer i senere olympiader og verdensmesterskap. Hele tiden representerte hun Birkenes IL.

Senere har vi fått nye stjerner på den arenaen, med Lars Helge Birkeland og nå sist Martin Uldal og Andreas Aas. Ikke bare har de vært og er best i Norge. De har også vært blant de beste i verden.

Kenneth Bjorvatn kom nesten opp som troll av eske og tok NM gull i stille lengde. Høyt hopper han også, helt i norgestoppen.

Jeg må også nevne Tor Arnfinn Homme. Han leverer resultater helt i toppen år etter år på Landsskytterstevnet.

Vi vet vi har et rikt musikkliv og teaterliv i Birkenes. Nær sagt i alle sjangere. Vi har komponister og låtskrivere. Vi har musikere, sangartister og skuespillere som har levert på den store scenen. Det er farlig å nevne noen spesielt, men det er ikke bare Espen Lind som er blitt berørt av Bjørn Olav Hartvigsens stemme. Det blir spennende å følge ham inn i nyåret på The Voice.

Så har vi Vilde Mollestad Rislaa. Hun har ikke vunnet medaljer eller laget musikk, men det hun nå skal i gang med er rett og slett imponerende. Hun var ikke den første kvinnelige hovedtreneren i toppfotballen (den andre), men laget hun skal ha ansvaret for er ikke noe hvem som helst. Skeid spiller riktignok på nivå 3 i Norge, men er en hovedstadsklubb med lange tradisjoner. Klubben har både cup gull og seriemesterskap og har levert flere spillere til landslaget opp gjennom tidene.

Det er banebrytende det Vilde nå går i gang med. Kvinnelige hovedtrener er mangelvare i norsk toppfotball, men Vilde fikk ikke den jobben fordi hun var kvinne. Ifølge Skeid var hun den beste. Og det hele startet i Birkenes IL. Der Vilde tok sine første spark på ballen.

Bare synd at ikke Skeid spiller i samme avdeling som Jerv og Arendal. Kanskje det kan bli en cup kamp mot Start?

Det vi kan være stolte og takknemlige for er at alle nevner oppveksten i Birkenes og det gode miljøet de fant i sine lag og foreninger. Flere nevner dyktige instruktører som har betydd mye for deres utvikling. Den tilliten de ble gitt og den kvaliteten på øvelser og treninger de fikk med seg.

Det hender noen ganger at jeg må forklare hva Birkenes er kjent for. Da er det enkelt å trekke fram noen av disse representantene. Samtidig som jeg gir en honnør til det gode oppvekstmiljøet og dugnadsånden som stadig skaper nye talenter.

 

Arild Windsland

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.