Økt omsetning på butikken på Herefoss

(Arkivfoto)

I midten av oktober i fjor innkalte innehaver av Herefoss Handel, Randi Skretteberg bygdefolket til møte. Der ble det kunngjort at butikken ville slutte å eksistere i løpet av kort tid, om ikke bygdefolket støttet mer opp om matvarehandelen i bygda.

Nå, godt to måneder senere, kan det se ut som innbyggerne i og rundt Herefoss har tatt den sterke oppfordringen på alvor. Nyttårsaften kunne innehaveren Randi Skretteberg, som feirer ett år som innehaver, fortelle om økt omsetning til BA.

– Etter møtet i oktober har jeg sett bedre tall enn tidligere, og det er mer oppløftende nå med mindre røde tall. Handelen har tatt seg opp betraktelig, men det er fortsatt mye å gå på før det er en sikker drift, forteller Skretteberg.

– Håpet er at handelen stabiliserer seg, for da kan vi få det til å gå rundt økonomisk. Normalt sett er jo desember en god måned, og den har ikke vært så aller verst. Handler man jevnt hele året og ikke bare ved skippertak, tror jeg dette kan gå greit.

– Det kunne nok se ut som det stadig var flere kunder hos oss hver dag, med alle bilene utenfor den nyoppstarta kafeen og butikken, i høst. Men det bildet fortalte ikke hele sannheten, for det var flest kafégjester som var innom for én kopp kaffe, og det gir ikke nok klingende mynt i kassa til å drive en matbutikk her oppe.

Skretteberg driver butikken alene, men har god hjelp av sin samboer, Leif Aronsen som er blitt pensjonist. Han tar i et tak i og rundt butikken, på lager og i butikkhyllene når det trengs.

Sammen trives de godt i bygda.

– Jeg må få lov å si at Herefoss er ei utrulig trivelig bygd å bo i. Vi stortrives her. Det er en glede å stå i kassa å ta imot kundene, og småpraten med sambygningene er motivasjonen for å få dette til å gå rundt.

(Arkivfoto)

I oktober kunne man lese i et leserbrev levert til BA, forfattet av Olav Arnar Løland, som var lei av at folk ikke benyttet seg av tilbudet i egen bygd. Han hadde sett seg lei av handelslekkasjen, og at ikke innbyggerne tok muligheten for å ha ei levende bygd. Han bor nå i Randesund, men legger inn en matvarehandel hos Skretteberg, hver gang han besøker sin bror i Herefoss. Med det så legger han mer penger igjen i nærbutikken, enn mange av de som bor i bygda.

Han skrev innlegget like etter «krisemøtet» rundt butikken i oktober, der han blant annet forteller om et døende samfunn om ikke hans gamle sambygdinger tar et alvorlig tak. Han la også til at han hadde sjekket prisene på butikkene rundt der han bor i Randesund, og at de var nesten like med butikkprisene på Herefoss Handel.

Det er en kjensgjerning at om butikken skulle blitt nedlagt, så mister man noe av tilbudet til eventuelle innflyttere, og så vil barnehage og skole også forsvinne etter hvert, som en konsekvens. Derav en «døende bygd» som Løland skrev om i fjor høst.

Da vi får Skretteberg i tale igjen, er hun bevisst i sine ytringer for bygda si.

– Jeg skulle selvsagt ønske jeg hadde mer salg, selv om det har blitt bedre. Og siden juletida er normalt bedre enn resten av året, så vet jeg ikke hva som venter utover vinteren som kommer. Derfor ber jeg herefossingene om å tenke over hvor viktig butikken er, og hvor viktig den er for nærmiljøet vårt.

– Mitt mål er å sikre en drift som er innenfor de rammene som er mulig. For å få dette til må vi spille på lag vi som bor her. Det kan blant annet innebære at kundene kommer med sine forslag til varesortimentet i butikken. Det vil gi større utvalg, og det vil være tilpasset behovene som hver enkelt måtte ha. Som nå til jul, kunne det vært enda bedre om jeg visste hva kundene ønsket av et større mangfold, også på julevarene.

– Så vil jeg gjerne påpeke en ting til slutt. Butikk i en liten bygd som Herefoss blir akkurat så god, som innbyggerne selv ønsker at den skal være. Vi har ingen andre å klandre, om det ikke skulle gå, avslutter innehaver Randi Skretteberg.

Fremtiden for butikken til innbyggerne rundt Herefossfjorden, ligger med andre ord i deres hender. Hvorvidt det blir en økt omsetning utover 2024, spørs hvor villige bygdefolket er til å bla opp lommeboka lokalt, og ikke hos de store varesentrene på større steder som Birkeland, Froland og i byene.