– Vi havnet på ROBEK-lista etter sist Høyre hadde makta

(Arkivfoto)

 

Da er valgkampen i gang og det debatteres godt i media både sentralt og lokalt fra alle partier. Det skrives mye. Og noe får jeg lyst å kommentere litt på.

Det skrives blant annet at Erna Solberg lover null økning i skatter og avgifter i kommuner med høyre-ordfører. Og Arild Windsland lover at eiendomsskatten og andre avgifter skal ned om han blir ordfører. Så skriver Oddvar Ivarsson riktig om den økonomiske situasjonen i kommunen.

Oddvar Ivarsson oppsummer situasjonen bra, men det er noe vi må huske. AP overtok en kommune som kom på ROBEK-lista! Det var fordi Birkenes kommune var blitt så dårlig politisk styrt over flere år, at vi havnet helt på bånn! Vi politikere i Birkenes måtte ta grep. Vi kalte det prosjekt balanse, sparte penger og fikk penger på bok. Et enormt opprydningsarbeid etter flere år med Høyre-styring.

SP overtok etter AP og måtte på et vis fortsette mye som allerede var bestemt. Så har det de to siste politiske perioden blitt investert i lovpålagte bygg. Bygg kommunen tidligere har utsatt å bygge og som koster, men er helt nødvendig.

1. Stoppedalsmyra avlastning

2. Speiderveien bofellesskap

3. HBO-boliger

4. Rus-psykisk helse boliger

Det vil altså si at flere kommunale bygg med kommunale lovpålagte tjenester er ferdig bygd eller under bygging.

Til info så bruker Birkenes kommune ca. 20 millioner kroner mer i budsjettet enn andre sammenlignbare kommuner, fordi vi har mange brukere med store utfordringer. Oppgaver der vi bl.a. nå må leie lovpålagte tjenester fra andre kommuner, fordi vi ikke har bygg eller tilrettelagt tilbud her i kommunen – og det blir dyrt. Dette er oppgaver vi rett og slett ikke bare kan sette en strek over og utsette. Det må løses!

Så dette økonomiske uføre er ikke SP og AP sin skyld, det er mer komplisert enn det og har en historie.

Og renseanlegget kommer omsider på plass. Det som da blant annet gjenstår, er sentrumsplanen og gjennomgang av eldrebølgen som er begynt.

Politikernes oppgaver er mange, men en av de viktigste oppgavene er å få på plass mer inntekter, og det må gjøres ved blant annet næringsaktivitet. Det er da rart at Høyre sier nei til vindkraft, som ville gitt millioner i inntekter til fellesskapet. Da kunne vi tatt vekk eiendomsskatten, en skatt alle vil ha vekk. Det ville også gitt grønn og trygg energi til næringslivet i kommunen.

Og Aanesland fabrikker som flyttet til Lillesand! En fabrikk som burde ligget i Tveide Næringspark. Høyre sier tydeligvis også nei til politibygget I Tveide Næringspark, slik de tilnærmet seg den saken nå.

Hvordan vil Høyre øke inntektene? Er det ved å sette spørsmål ved alt kommunens ansatte gjør? Er det ved å sjekke alle bilag og ikke stole på kommunens ansatte? Er det rett og slett ved å øke konfliktnivået mot de som vi som politikere har et arbeidsgiveransvar for?

Skal vår kommune fungere best mulig, så er våre innbyggere helt avhengige av et godt samarbeid mellom politikk og administrasjon! Vi må stole på fagmiljøene, de ansatte og jobbe sammen mot beste løsninger for alle våre innbyggere i våre 3 sentra.

Arild Windsland får et forklaringsproblem når han sier at det viktigste er å få kontroll på kommunens økonomi og jobbe aktivt for å få vekk eiendomsskatten, samtidig som de sier nei, nei og nei til millioninntekter og næringsutvikling.

Hvordan vil Høyre forsvare økonomistyringa de nå planlegger? Vi havnet på ROBEK-lista etter sist Høyre hadde makta.

Til slutt vil jeg bare nevne for alle som bruker Birkeland tannklinikk, den er nå flyttet til Lillesand og vil bli der om Høyre får fortette å ha makta i fylket. Høyre vil sentralisere tannhelse og ikke beholde klinikken her på Birkeland. AP vil beholde den her på Birkeland og finne gode lokaler. Forhåpentligvis i sentrum, når kommunestyret for ordnet opp i sentrumsplanen.

Bruk stemmeretten din. Godt valg!

 

Vibeke Tobiassen

AP 3. kandidat i Birkenes

 

_________________

Leserinnlegg