Den tradisjonelle vandreturen på Kristi Himmelfartsdag gikk i år til Skogtveit i Herefoss. Skogtveit ligger i det nordøstre hjørnet av Birkenes, nesten på grensen til Froland. Hele 70 personer hadde møtt fram. Sola skinte fra en nesten skyfri himmel og det var 18 grader varmt i lufta.

(Foto: Olav Heimdal)
Vi kjørte med biler til Krokvatn nord for Gauslå hvor lederen i Birkenes historielag, Kristen Rosåsen, ønsket oss velkommen og orienterte om turen. Deretter gikk vi til fots til Skogtveit. Både på turen innover og tilbake stoppet vi på hytta til Kolbjørn Uldal. Han var selv til stede og fortalte om sin eiendom og slekt.

(Foto: Sven Erik Forfang)
På Skogtveit spiste vi niste og lyttet til vakker trekkspillmusikk av Åse Lill Eftestøl, kjent fra Lindesnes trekkspillklubb. Det ble både «Sommernatt i Froland» og «Vigelandsvalsen» og mer til. Ja, hun spilte også til salmesang under sportsandakten – både «Fagert er landet» og «No livnar det i lundar».

(Foto: Sven Erik Forfang)
Kristen Rosåsen og nåværende eier av Skogtveit, Tina Bråtlund, fortale om gårdens historie. Bråtlund kjøpte gården for 10 år siden og har planer om å sette den i stand som fritidsbolig, men foreløpig har planene blitt noe forpurret, men familien tar ofte dagsturer til gården.
Gården består av 130 mål hvorav 30 mål har vært dyrket mark, myr og voller. Resten er skog. Leilendinger har siden 1600-tallet flyttet til og fra Skogtveit. Gården består av to hus, som har vært beboelseshus for hver sin familie. Gården har hørt inn under et av brukene på Gauslå. Fra 1880 bodde Tellef Olsen Gauslå der sammen med kona Olaug. De hadde tre barn: Ola, Gurine og Sofie. De to sistnevnte fikk kjøpe gården i 1928.

(Foto: Olav Heimdal)
Ola og Gurine ble boende på Skogtveit mens Sofie giftet seg med Tobias Grostøl på Hinnebu, Mykland, og flyttet dit. Ola og Gurine levde enkelt. De hadde kyr og noen sauer og dyrket det meste av det de trengte til livsoppholdet. Fra Skogtveit vandret de til Hynnekleiv for å handle det lille de trengte. De søndagene det var gudstjeneste i Herefoss kirke, vandret de den lange veien dit. Mest var de hjemme og syslet med dyrene og småbruket.

(Foto: Olav Heimdal)
For at forholdene skulle bli tryggere for Ola og Gurine på deres gamle dager, sørget Herefoss hjelpekorps for at det ble bygd telefonlinje fra Skogtveit til Hinnebu. Linja var nokså provisorisk. Det var en ren nødlinje som var hengt opp i trærne.
Da Ola og Gurine ble riktig gamle flyttet de til familien sin på Hinnebu. Ola var gjerne tilbake på Skogtveit om sommeren. Da kunne han fortelle forbipasserende: «Eg måtte opp til Skogtveit igjen. Det er så vondt å tenke på at her står øyde. Her var så lett å leve på Skogtveit». Ola døde i 1968. Den siste eieren var niesen til Ola og Gurine, Olaug, datter av søster Sofie.
Vandreturene på Kr. Himmelfartsdag er et samarbeid mellom Birkenes historielag og menighetsrådene i Birkenes. Tradisjonen er over 40 år. Turmålene rullerer mellom menighetene. I fjor var det Vegusdal. Neste år er det gamle Birkenes.
Sven Erik Forfang
_______________
Brukerskapt