– Nå må Herefossfolk ta til vettet og bruke nærbutikken sin!

 

Uten butikk vil det snart bli et døende samfunn. Men en butikk kan ikke være levedyktig hvis ikke folk i bygda bruker den. Jeg er utflyttet og bor såpass langt vekke at jeg ikke kan handle fast der. Men hver gang jeg besøker min bror som bor på Herefoss, er jeg innom butikken og handler. Her i Randesund som jeg bor, har vi nok av supermarkeder, så jeg har sjekket priser, og prisene stemmer godt med prisene på Herefoss. Noen, blant annet Meny, ligger faktisk høyere.

Jeg vokste opp på Herefoss på 50- og 60-tallet, og husker godt storhetstiden. Stedet var da et trafikksentrum, jernbane som stoppet mange ganger, både dag og natt. Med korresponderende buss til Lillesand, både ettermiddag og natt. Og så hadde vi melkerute til Lillesand og buss til Arendal og Grimstad hver dag. Nå er alt dette borte. Vi hadde også to butikker, to bensinstasjoner og ikke minst posthus. Nå er for lengst Posten og «Post i butikk» borte, og hvis folk skal hente en pakke må de til Birkeland, eller til Mykland i nabokommunen Froland. Til begge steder cirka 2,5 mil hvis man har bil. Folk uten bil er helt avskåret da kollektivtrafikken er helt nedlagt.

Da kommunene Birkenes, Herefoss og Vegusdal ble slått sammen i 1967 fikk de hvert sitt kommunesentrum, Birkeland, Herefoss og Engesland. Jeg har undersøkt at Engesland, og selvfølgelig Birkeland har «Post i butikk», men ikke Herefoss. Dette bør kommunen hjelpe å få rettet på. Dette vil redusere handelslekkasjen. Vi har fått nye eiere av butikken fra januar 2023, de har pusset opp butikken, og har til og med laget en liten kafé hvor bygdefolk kan samles. Eierne har høy kompetanse og kan lett håndtere «Post i butikk». Derfor mener jeg at i denne saken må enhver partipolitikk legges til side, og et enstemmig kommunestyre kreve at Posten også åpner for «Post i butikk» på Herefoss!

Så kan man jo kanskje lure på hvorfor jeg som ikke bor på Herefoss bryr seg. Men det merkelige er at etter å ha bodd et annet sted i snart 60 år, er det likevel på Herefoss man har vokst opp i barne- og ungdomstiden. På en merkelig måte er Herefoss fremdeles hjemme. Jeg ønsker alt godt for bygda, og håper den vil overleve.

 

Olav Arnar Løland

 

_________________

Leserinnlegg