Utvidet og ubetjent åpningstid har gitt økt omsetning på butikken på Engesland

UBETJENT NÆRBUTIKK. Her er butikkmedarbeider Vivian Kastner ved inngangspartiet, der man logger seg inn med minibankkortet, i den lille gule boksen ved siden av døra. Over ser vi overvåkningskameraet som det også er flere av inne i butikken.

For en måned siden utvidet Engesland Handel åpningstidene i dagligvarebutikken frem til klokken 23 på kvelden. I tillegg åpner nå butikken klokken 06 på morgenen. På disse utvidede åpningstidene er butikken ubetjent, slik at kundene låser seg inn med bankkortet sitt ved inngangsdøren.

Vi tar en prat med «tallknuser» Olav Dovland i Engesland Handel, for å høre litt om endret omsetning og tall de ukene de har benyttet seg av det nye systemet.

– Foreløpig er det helt umulig å sammenligne med sommeren i fjor, siden det var en helt spesiell tid med korona og større omsetning enn normalt. Men slik jeg leser tallene nå og de tilsvarende i fjor, så indikerer det en økning på rundt 15 prosent. Dette får vi først svaret på senere.

OLAV DOVLAND (Arkivfoto)

– De få søndagene vi har hatt åpent, så har det i snitt vært omsatt for 10.000 kroner, hver uke. Det tilsvarer rundt en halv dagsomsetning til vanlig.

– I det nye systemet får vi også registrert inn hver gang en kunde går inn i butikken. Og her viser det seg at mellom 15 og 20 personer er innom hver dag etter klokken 18.00.

– Hva er omsetningen i tall nå hele uka, og hvordan er disse tallene sammenlignet med i fjor?

– Igjen, vi må få en normal sommer å sammenligne med, før vi ser hvordan utviklingen er. Men vi ligger jevnt på mellom 100- og 120.000 kroner i uka, og har gjort det i lengre tid.

– Og så er naturlignok sommermånedene mye bedre enn ellers i året. Bare nå i uke 30 omsatte vi for 147.000 kroner, noe som er bra selv sammenlignet med korona tallene fra i fjor. På samme uke i 2022 omsatte vi for 127 000 kroner, forteller professoren i matematikk til BA.

– Fra september av vil vi nok reduserte bemannet åpningstid noe, for å få ned kostnadene enda mer. Men mye blir det ikke.

– Konklusjonen er uansett etter bare noen få uker, at dette virker svært positivt og at kundene har satt pris på det nye tilbudet, avslutter Dovland, som sitter i styret i Engesland Handel.

Noen vil kanskje lure på hvordan man får kjøpt tobakksvarer, snus og alkohol uten betjening. Det gjør man ved å registrere seg med ett fingeravtrykk mens butikken er betjent. Med fingeravtrykket vil man åpne skapene til de ulike varene på en sensor. Alkoholsalget stenger som vanlig klokken 20 ukedagene og 18 på lørdag.

 

Tekst og foto: Jan Reidar Vågsdalen

 

 

Prosjektet med nye butikklokaler er stort sett i rute

TOM LØLAND (Arkivfoto)

Før pinse kunne BA melde om ei imponerende aksjetegning fra lokale innbyggere for etter hvert å få på plass ny butikk på Engesland.

Målet var å få inn én million kroner. Ifølge leder av nye Engesland Utvikling AS, Tom Løland, fikk de inn i underkant av 800.000 kroner – 747.000 kroner i aksjekjøp og resten i gaver.

– De resterende 200.000 kronene må vi skaffe på andre måter, sier Løland.

– Ellers er vi stort sett i rute.

Det nye aksjeselskapet, Engesland Utvikling AS, er registrert. Papirene på overtakelse av tomta fra Engeslandstunet er sendt inn, og disse skal nå tinglyses. Neste steg er å søke om byggetillatelse. Området er regulert, så dette burde ikke by på noen store problemer.

– Vi håper jo å være i gang med bygginga i løpet av dette året, kan Løland fortelle.

Og denne gang skal det ikke inn noen kostbar arkitekt i prosjektet på Engesland.

– Vi tegner dette i grunnen sjøl, ut fra tidligere skisser, sier Løland. Men noen endringer kan det sjølsagt bli.

Han tror den delen av prosjektet som ikke dreier seg om nytt lokale til ny butikk, altså den ikke-kommersielle delen av prosjektet, er den hvor det vil bli lagt ned størst dugnadsinnsats.

 

Tekst: Sigbjørn Tveite
Foto: Jan Reidar Vågsdalen