Tre sterke 4. plasser til BIL-løperne

STAFETTSMIL. Birkenes IL stilte mannsterkt på NM-stafetten i Alta; både første- og andrelaget fra Agder og Rogaland besto av 75 % borkiser. Her smiler førstelagets Martin Uldal (f.v.), Martin Nevland (Figgjo IL), Espen Uldal og Andreas Aas til fotografen. (Foto: Privat)

 

Martin satser på verdenscup neste sesong

BIL-skiskytter Martin Uldal var sekunder unna å slå Johannes Thingnes Bø på NM-sprinten i Alta sist fredag. Nå satser juniorlanslagsløperen på å ta nye steg mot verdenstoppen.

– Hvis du ser på de som har gått en del world cup i år, så er det fullt mulig å slå dem, i hvert fall hvis jeg fortsetter utviklinga, sier birkenesløperen etter ei NM-helg der han fikk bryne seg på de aller beste. Med unntak av Tarjei Bø stilte nemlig hele norgeseliten på startstreken under senior-NM i Alta sist helg. På fredagens sprint holdt BIL-junioren på å gjøre det helt store. Med én bom på hver skyting var juniorlandslagsløperen bare fire sekunder bak bronsevinner Johannes Thingnes Bø i mål, og dét med en strafferunde mer!

– Det var kult! Jeg gikk hardt til verks og åpna bra, skjøt fort og fikk en runde, men leda fortsatt. Det var ganske sykt. Jeg trudde ikke det var mulig, sier Martin Uldal til Birkenesavisa. Planen var å være offensiv og prøve på et gulløp.

– Om alt klaffa, så ville det bli vanvittig bra. Så bomma jeg på en på hver, og så går det litt seint på sisterunda, så det holder ikke helt, men det blir ganske bra til slutt, sier 21-åringen fornøyd.

Han gikk offensivt ut også på fellesstarten og leda feltet inn til første skyting. Så gikk han inn på feil standplass, og måtte trekke seg tilbake og finne den riktige. Dermed mista han verdifulle sekunder og konsentrasjon. Resultatet var to strafferunder.

– Planen var at jeg skulle angripe og ligge foran alle andre, men så blei det kaving og skikkelig tungt, forteller Martin, som gikk ut fra første skyting som nummer 37, mer enn to minutter bak teten. Resten av løpet ble en oppvisning i opphenting. BIL-junioren nøyde seg med én strafferunde på de to neste skytingene, avslutta med fem blinker rett ned på siste stående og gikk i mål til 11. plass, 1.38 bak verdens desidert beste skiskytter, Johannes Thingnes Bø.

– Jeg har ikke sett så mye på tider og sånt, men det høres bra ut, sier Martin Uldal.

Fjorårets «Overall Winner» i junior-VM avslutta NM-helga i Alta med å gå en forrykende stafettetappe på Agder og Rogalands førstelag som tok 5. plassen på søndagens stafett. Han er derfor rimelig godt fornøyd med helga, selv om han gjerne skulle vært på pallen.

– Jeg skulle jo gjerne hatt noe edelt metall en av dagene, men utenom dét er det jo bra, sier han.

Nå er juniorlandslagsløperen klar for å ta nye steg.

– Jeg er veldig motivert. Jeg har ikke satt meg noen spesifikke mål ennå, men har veldig lyst til å ta nye store steg. Jeg har lyst til å prøve meg helt opp på world cup-nivå, røper Martin Uldal, og legger til at han håper å komme inn på det norske rekruttlandslaget foran neste sesong. Uttaket blir trolig klart i løpet av uka.

 

Tre sekunder fra NM-bronse for Espen

Det ble 4. plassenes helg for birkenesløperne i NM i skiskyting i Alta. Nærmest pallen var Espen Uldal på lørdagens fellesstart.

Uldal åpna med én bom på første skyting, men de påfølgende tre turene innom standplass var av det feilfrie slaget. Da var plutselig seniorløperen fra Birkenes IL inne i medaljekampen. Det var bare dét at mannen han kniva om NM-bronsen med var Vetle Sjåstad Christiansen, kanskje den råeste spurteren i skiskytterverdenen.

– Jeg gikk for pallen. Det var grunnen til at jeg prøvde å få ei luke før oppløpet. Det blei tre-fire meter på den siste bakketoppen, men det var ikke mer enn at han sklei det lett inn igjen, forteller Espen Uldal, som skjønte at løpet var kjørt. Han er likevel godt fornøyd med 4. plassen.

– Ja, det var en opptur, helt klart!

På NM-sprinten dagen i forveien ble det 17. plass, etter to bom på hver av skytingene. NM-stafetten søndag ble heller ingen høydare for BIL-løperen, som gikk andreetappe på Agder og Rogalands førstelag. Tre strafferunder på første skyting ødela for resten av etappen.

– Jeg hadde tre lagkamerater som alle gikk glimrende etapper, så jeg følte at jeg ødela for hele laget, men de var gode lagkamerater som støtta meg etterpå, sier Espen. Han er heller ikke fornøyd med 7. plass sammenlagt i ASKO Cup (Norgescupen), men ser lyst på fortsettelsen.

– Helst skulle jeg ikke vært på den lista i det hele tatt, jeg skulle vært i IBU-cupen, men jeg har sett denne sesongen hvilket potensiale jeg har. Jeg har mer positivt å se tilbake på etter denne sesongen enn jeg har hatt tidligere, jeg har aldri vært nærmere å ta neste steg enn nå, så motivasjonen er på topp for et nytt år, fastslår Espen Uldal.

 

Andreas fornøyd med 4. plass i Norgescup-renn

Birkenes ILs og juniorlandslagets Andreas Aas er fornøyd med 4. plass i Norgescup-finalen.

NM-programmet i Alta inneholdt sprint fredag, fellesstart lørdag og stafett søndag. Lørdag gikk også ungdom (17-19 år) og junior (20-22 år) en fellesstart som markerte finalen på årets ASKO Cup (norgescup). Her kom helgas tredje «nestenpallplass» til Birkenes, ved Andreas Aas, som traff på 19 av 20 skudd og gikk inn til 4. plass i juniorklassen.

– Jeg er veldig fornøyd med dét. Det var ei litt tung fysisk helg, så jeg synes jeg fikk mye ut av det, sier juniorlandslagsløperen til Birkenesavisa. Med fjerdeplassen sikra vegdølen seg 8. plass sammenlagt i norgescupen for junior.

– Jeg er egentlig fornøyd med dét. Jeg har vært litt ujevn denne sesongen, så utifra det jeg har gjort er jeg fornøyd, sier 19-åringen. Han innrømmer imidlertid at han savner en pallplass i norgescupen.

– Jeg hadde satt meg mål om en pallplass, og det gikk jo akkurat ikke. Det ble vel tre 4. plasser, noen får sekunder unna, så det er klart det hadde vært gøy med i hvert fall én pallplass.

Nå skal engeslandsgutten fullføre videregående på skiskytterlinja i Sirdal, så blir det trolig flytting til «skiskytterhovedstaden» Lillehammer.

– Jeg satser videre, og da blir det nok mest sannsynlig å flytte til Lillehammer. Neste sesong vil jeg si at junior-VM er et mål. Jeg var jo ikke så langt unna i år, så jeg tenker det bør være en grei mulighet til å klare det, hvis ting klaffer, sier Andreas Aas til Birkenesavisa.

Klubbkameratene Tobias Kerlefsen Håverstad, Oskar Dalene og Nils Henrik Smeland var også i Alta for å kjempe om norgescupplasseringer. Kerlefsen Håverstad gikk inn til 15., Dalene til 17. og Smeland til 24. plass på fellesstarten i 18-årsklassen. BIL-trioen utgjorde også tre fjerdedeler av Agder og Rogaland 2 som tok 19. plassen på NM-stafetten søndag. Fjerdemann på laget var Torkel Hægeland fra Øvrebø IL.