– Solidaritet med Palestina

 

Den 29. november er den internasjonale solidaritetsdagen for det palestinske folket. I år er det ekstra viktig å vise solidaritet med og omtanke for sivilbefolkningen på Gaza og Vestbredden, som lider under konstante angrep, okkupasjon og beleiring fra israelske styrker.

Det er ingen tvil om at Hamas sitt angrep på Israel den 7. oktober var forferdelig – over 1.200 mennesker ble drept, over 5.400 skadet, og over 200 ble tatt som gisler. Hamas startet denne siste runden med vold, og Israel har en rett til å forsvare seg mot angrep. Men i stedet for et målrettet angrep på Hamas, har Israel gått til angrep på sivilbefolkningen på Gaza. De har angrepet skoler, sykehus, boligområder og flyktningleirer; steder der folk skulle kunne ha følt seg trygge. De har blokkert forsyninger på mat, vann, drivstoff, strøm og medisiner fra å komme inn. Gaza har vært under okkupasjon av Israel siden 1967 og under blokade av både Israel og Egypt siden 2007, som har ført til begrenset flyt av varer inn i området – dette har gjort at den humanitære situasjonen på Gaza allerede var anstrengt før krigen, og nå er forholdene katastrofale. Den lille mengden nødhjelp som får slippe inn under den midlertidige våpenhvilen er langt fra nok, og det er usikkert hvor lenge våpenhvilen kommer til å vare.

Gaza er en liten stripe med land, omtrent halvparten så stor som Birkenes kommune, med et folketall på circa 2,2 millioner. Ifølge FN er nå 1,7 millioner, nesten 80 prosent av befolkningen, blitt fordrevet fra hjemmene sine. Flere enn 10.000 bygninger har blitt ødelagt, inkludert blant annet 43 prosent av alle boligene og 61 prosent av alle skolene på Gaza. Så langt har israelske angrep mot Gaza kostet over 14.800 mennesker livet, inkludert over 5.800 barn – og over 27.400 mennesker har blitt skadet. Tallene har blitt mindre sikre etter 10. november, ettersom angrepene på infrastrukturen har gjort det vanskelig for helsemyndighetene å holde oversikten, men tallene stiger for hver dag som går.

Situasjonen på Vestbredden, det andre palestinske territoriet, har også blitt verre etter 7. oktober. Vestbredden har, i likhet med Gaza, vært okkupert av Israel siden 1967, og Israel har her over lang tid fordrevet palestinere fra hjemmene sine og anlagt egne bosetninger på beslaglagt palestinsk land. Etter 7. oktober har så langt 215 palestinere, inkludert 55 barn, blitt drept av israelske soldater på Vestbredden, og over 2.800 har blitt skadet. Flere enn 1.000 mennesker har blitt drevet fra hjemmene sine på grunn av vold fra israelske bosettere og på grunn av restriksjoner fra israelske myndigheter på hvor palestinere kan bevege og oppholde seg. Denne typen restriksjoner mot palestinere er ikke noe nytt, og er en del av grunnen til at man anser Israel for å være en apartheid-stat.

Det er viktig å ha medfølelse med alle som lider i denne konflikten. Det er fullt mulig å både fordømme Hamas sitt angrep på Israel og samtidig fordømme Israel sin krigføring på Gaza og okkupasjon av Vestbredden. Som medmennesker må vi si tydelig ifra at vold og forbrytelser mot sivile aldri er greit, uansett hvem som utfører dem og hvorfor, og vi må ta et klart standpunkt mot ulovlig okkupasjon og apartheid-politikk. Vi må kreve en varig våpenhvile, og vi må kreve at Israel trekker seg ut fra de palestinske områdene som de nå okkuperer!

 

Kristian Skordal

 

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.