Små og store koste seg på Grashamdagen

Sola strålte igjen under siste dagen av årets Birkelandsdager. Dermed trakk folk utendørs igjen, og riktig mange tok turen til Birkenes Bygdemuseum på Tveide.

Tre, komper og masse gild prat skapte interesse og trivsel på årets utgave av Grashamdagen.

Godt med folk tok ut allerede på formiddagen og deltok på gudstjenesten, forretta av sogneprest Torill Farstad Dahl – med gudsord og salmesang under furukronene og en blå og fin augusthimmel. Tonefølget sto også i år Hornmusikken for. I etterkant ble det servert en liten ekstra konsert av musikken, før noen valgte (kirke-) kaffe – andre komper, lapskaus eller rømmegraut.

Ja, det tok ikke mange minutter, etter at styreleder ved muséet, Sven Erik Forfang hadde kunngjort åpning av årets Grashamdag, før køen inn i kaféen vokste.

Rundt på området ble det hogd, skåret og skjært – i tre.

Mye handla om tre denne dagen. «Alt hå tre kan bruges te» var dagens tema.

Variasjonen var stor inne i bygningen og ute i bodene og gjennom framvisninger.

Lysten på komper og rømmegraut bare vokste utover ettermiddagen. Den lange matkøen strakk seg etter hvert helt ut på plassen.

Små og store koste seg i sola. Dyra på området begeistra sjølsagt barna. Og under et tre stod Strøge og spilte for de litt større.

De for tida alle steds nærværende lokale politikerne, var også på Grashamdagen. Denne gang mest for å måle krefter – med hverandre. Kampen ble utkjempa i den gamle øvelsen tautrekking.

Etter ganske raskt avgjorte kvalifiseringer, ble det en ganske lang drakamp mellom kommunens to største partier, Senterpartiet og Høyre. Og bare noen få uker før valget, var det Høyre som til slutt gikk av med seieren.

Gjennom ettermiddagen møtte vi stadig på utflytta birkenesinger. Noen av de hadde kjørt langt og lenge for å igjen møte gamle kjente i si tidligere heimbygd. Da går praten og folk koser seg gjennom gild mimring.

Og køen for å få seg ei kompe eller tre, ble bare lengre og lengre.