Muséet får 200.000 kroner av Kulturminnefondet til restaurering av fløterhytta

(Foto: Privat)

Styret i Birkenes bygdemuseum har meddelt følgende gledelige nyhet i en e-post til BA:

– Kulturminnefondet har bevilget kr. 200.000 til restaurering av fløterhytta ved Flaksvann, som har betydelige råteskader. Bevilgningen er gitt til Birkenes bygdemuseum som har ansvar for å ta vare på fløtermiljøet ved Flaksvann. Tilskuddet skal brukes til å istandsette taket med nye takplater, nye vindskier og pannebord, montere takrenner, legge nytt gulv i svalgang, reparere ytterdør og restaurere vinduer.

– Kulturminnefondet forutsetter at det skiftes så lite materialer som mulig, og at det ved istandsettingen brukes materialer og teknikker som er i samsvar med opprinnelig utførelse.

– Fløterhytta er en del av fløtermiljøet på Flaksvann. Den ble opprinnelig brukt som hvilebu av tømmerfløterne på Flaksvann i Tovdalselva. Birkenes bygdemuseum vil ta vare på fløterhytta og de andre byggene som representerer et tidlig industrimiljø i Birkenes. Museet vil synliggjøre industrihistorien og tilrettelegge utemiljøet ytterligere for friluftsliv og kulturturisme.

I en kommentar skriver muséets styreleder Sven Erik Forfang:

– Det er svært gledelig at Kulturminnefondet ser verdien av å ta vare på fløterhistorien på Flaksvann. Vi i Birkenes bygdemuseum har lenge hatt ønske om å ta bedre vare på fløtermiljøet ved Flaksvann. Det representerer den første industrialiseringen i kommunen, og forteller en unik historie om tidligere tiders arbeidsliv, som det er vel verdt å ta vare på.

– Bygdemuseet har også planer om å få restaurert vinsjehuset på land og bomhuset i vannet, men vi må ta en ting av gangen. Vi skulle svært gjerne også fått gjenreist kjerraten/lasteapparatet som ligger i vannet, skriver Forfang.

Kulturminnefondet ble oppretta av Stortinget tilbake i 2002, og er ei tilskuddsordning for private eiere av ulike typer kulturminner.