Slik blir det nye kommunestyret – SV kom inn etter fintelling

FINTELLING. Kristian Skordal (SV) fikk den aller siste plassen i det ny kommunestyret.

Høyre, KrF og INP går mot et valgteknisk samarbeid og får flertall med 11 av 21 kommunestyrerepresentanter.

Etter fintelling av stemmesedlene tirsdag ble det en endring i kommunestyrets sammensetning i forhold til hvordan resultatene så ut valgdagen.

SV får plass i det nye kommunestyret på bekostning av én representant fra Senterpartiet.

Det medfører at sammensetningen av det nye kommunestyret i Birkenes blir slik:

Høyre får 6 representanter, Senterpartiet 4, Arbeiderpartiet 3, Kristelig folkeparti 3, Industri- og næringspartiet 2, Fremskrittspartiet 2 og Sosialistisk venstreparti 1.

Høyre har sammen med KrF og INP startet samtaler om et valgteknisk samarbeid. Det vil danne et flertall hvor de tre partiene har 11 av 21 representanter i kommunestyret. Etter det BA erfarer vil Arild Windsland (H) bli ordfører, mens Ruth Kylland Martinsen (KrF) vil bli varaordfører. Avtalen er ennå ikke undertegnet.

10 nye kommunestyrepolitikere

Nå er valgprotokollen for kommunestyret godkjent og undertegnet, og valgresultatet endelig. Ser man nærmere på det nye kommunestyrets sammensetning ser man at årets valg har gitt en del endringer, og ført til at vi får se hele 10 nye ansikter på kommunestyremøtene.

Neste års kommunestyre vil se slik ut:

 

Høyre:

Arild Windsland

Silje Bjørnarå Drangsholt

Lars Gunnar Retterholt (ny),

Oddvar Ivarson (ny),

Trygve Arnfinn Endresen

Tor Svendsen (ny)

 

Senterpartiet:

Gyro Heia

Anders Snøløs Topland

Bjørn-Tore Hovland

Syvert Emelius Furholt (ny)

 

Arbeiderpartiet:

Linda Hye

Anders Christiansen

Ronny Thomassen (ny)

 

Kristelig Folkeparti:

Ruth Kylland Martinsen

Knut Arild Espegren (ny)

Tom Anders Hartvigsen (ny)

 

Fremskrittspartiet:

Odd Gunnar Tveit

Karl Andreas Sollie

 

Industri- og næringspartiet:

Håvard Glad Andreassen (ny)

Jeanette Heia (ny)

 

Sosialistisk Venstreparti:

Kristian Klomsten Skordal (ny)

 

Kvinneandelen i Birkenes kommunestyre vil i kommende periode kun være 24 prosent (5 kvinner), mot 38 prosent (8 kvinner) i sist periode.

Et lite blikk på det nye kommunestyret viser at den geografiske spredningen er omtrent som før, med en overvekt av representanter fra Birkeland. Fra Engesland er det tre, Gyro Heia, Syvert Emelius Furholt og Lars Gunnar Retterholt. Herefoss er representert ved Jeanette Heia og Andreas Snøløs Topland, de øvrige 16 er bosatt i nærheten av Birkeland.

Gyro populær

Om man ser utelukkende på personstemmer og «slengere» vil lista se slik ut.

Gyro Heia (Sp) 299, Arild Windsland (H) 212, Silje Bjørnarå Drangsholt (H) 196, Oddvar Ivarson (H) 182, Knut Arild Espegren (KrF) 159, Odd Gunnar Tveit (FrP) 152, Linda Hye (Ap) 122, Ruth Kylland Martinsen (KrF) 114 og Trygve A. Endresen (H) 110.

Om man ser bare på «slengere», altså stemmer fra andre partiers lister, så kan vi se at Gyro Heia (Sp) er i front med 64 «slengere», tett fulgt av Odd Gunnar Tveit (FrP) med sine 63 stemmer «utenfra». Så følger Linda Hye (Ap) 56, Knut Arild Espegren (KrF) 53, Ruth Kylland Martinsen (KrF) 52, Oddvar Ivarson (H) 47, Silje Bjørnarå Drangsholt (H) 44 og Karl A. Sollie (FrP) 41.

Det at personstemmer og «slengere» betyr noe er det flere eksempler på. I Arbeiderpartiet var Ronny Thomassen plassert på 6. plass, men rykket opp til 3. plass og kommunestyreplass takket være 57 personstemmer og «slengere».

Personstemmer avgjørende

I Høyre var de tre øverste kandidatene kumulerte, dermed var Arild Windsland, Silje Bjørnarå Drangsholt og Lars Gunnar Retterholt tidlig sikret en plass i kommunestyret. Stemmetillegg og «slengere gjorde imidlertid endringer på de øvrige plassene. Oddvar Ivarson rykket opp fra sin 7. plass, til 4. plass og plass i kommunestyret. Trygve A. Endresen beholdt sin 5. plass, mens 12. plasserte Tor Svendsen gjorde et byks opp til 6. plass og kapret med det Høyres siste plass.

I KrF var Ruth Kylland Martinsen kumulert, og styrte mot sikker plass. Her opplevde Knut Arild Espegren massiv støtte, og sikret seg en 2. plass med hele 159 personstemmer og «slengere». Med det overgikk han sin partikollega Ruth, som kunne notere seg for 114 personstemmer og «slengere».  Den siste kommunestyreplassen for KrF gikk til Tom Anders Hartvigsen.

I Senterpartiet var de tre første kandidatene kumulert. Her sikret unge Syvert Emelius Furholt den fjerde, og siste plassen, grunnet mange personstemmer.

Fremskrittspartiet er eneneste parti som velger å ikke kumulere sine kandidater, men her var velgerne enig med listeforslaget, og Odd Gunnar Tveit og Karl A. Sollie beholdt sine plasser i kommunestyret. sistnevnte riktignok bare med en margin på to stemmer mer enn Grethe Kvæstad.