Skolestart for 1. klassingen Emma: – Jeg har gledet meg i mange uker nå

SKOLESTART. Emma gleder seg til å begynner i 1. klasse på Birkeland skole denne uken. (Foto: Iselin Rosseland)

Torsdag starter skolene opp i Birkenes, og mange barn gleder seg til skolestart. Vi har møtt fem -åringen Emma Rosseland Finnøy som har gledet seg i mange uker til å begynne på skolen.

Litt sjenert i starten, møter vi Emma og storesøster Emilia som skal begynne i 3. klasse, hos bestemor May Britt Rosseland oppe på Rosseland. Søstrene sitter ivrig og tegner ved stuebordet, da vi begynner å spørre den yngste jenta om hvordan det blir å begynne på skolen.

– Jeg har gledet meg i mange uker nå og er altså så spent. Jeg gruer meg ingenting og jeg kjenner flere som skal gå i min klasse.

– Flere av mine lekekamerater og venninner skal også gå i 1B, der jeg skal gå. Mange av oss har gått i sammen på FUS barnehage, siden vi begynte i barnehagen, forteller hun ivrig.

Siden Emma er bare fem år enda og fortsatt ung for sin første skoledag, lurer vi på når hun blir seks år.

– Jeg fyller seks 2. oktober, svarer hun raskt, og min storesøster Emilia blir åtte i samme måned.

Den kommende 1. klassingen er blitt mer trygg på journalisten og raser videre før jeg får stilt neste spørsmål.

– Jeg var med og kjøpte ny skolesekk og penal, sammen med bestemor og bestefar på Sørlandssenteret. Og i penalet var det mye gøy og ting jeg likte. Viskelær, blyanter og andre ting man kan fargelegge med.

– Å vett du hva, jeg kan skrive navnet mitt og mange andre ord før jeg begynner på skolen. Og jeg kan mange tall og telle langt allerede, gliser hun og setter i gang med å telle.

Da vi spør den smørblide og utadvendte jenta om torsdagen, og hvem som skal være med på første skoledag og hva hennes kontaktlærer heter, kommer svarene kjapt.

– Det er mamma som skal være med meg første dagen, men etter det skal jeg gå alene. Men det første året får vi som begynner på skolen en fadder som skal være med oss fra femteklasse, og passe på litte granne. Det gleder jeg meg også til. Og så vet jeg at min kontaktlærer heter Stine, fosser hun videre med på sitt barnlige språk.

Til slutt så lurer vi på om hun har besøkt skolen før hun begynner?

– Ja jeg vet godt hvor skolen er. Det er ikke så veldig langt hjemmefra, for vi bor i Nordåsen Terrasse. Og så var jeg med tanta mi Iselin opp på skolen bare for noen dager siden. Da kikket jeg inn i vinduet mitt der jeg skal ha klasserommet mitt.

De to søstrene og foreldrene Malin Rosseland og Alexander Finnøy er nok i likhet med mange andre skolebarn og forelde spente første dag på skolen.