Politihunder skal kjempe om NM-titler på Birkeland

BITER SEG FAST. Politihunden slippes etter Nicolai Hille og biter seg resolutt fast i armen hans.

Om man ønsker å se politihunder på nært hold i actionfylte øvelser er det gode muligheter for det under neste ukes NM-arrangement i Birkenesparken.

20.-21. september arrangerer Agder Politihundelag NM for patrulje-/politihunder. Mesterskapet skjer over to dager. Vi treffer Yngvar Larsen sammen med de to kollegene i Agder Politihundelag, Trine Bakken og Nicolai Hille når de er på besøk i Idrettsparken under planlegginga av mesterskapet.

Mesterskapet starter onsdagen med skogsøvelser i Mosfjellheia. Der blir det søk etter savna personer og åstedssøk. Hundene skal også følge et 1 kilometer langt spor, og de skal finne 10 gjenstander.

– Første dag er ikke så interessant for publikum, men torsdagen er noe helt annet, sier Yngvar Larsen i Agder Politihundelag.

ANGRIP. Politihunden får signal, og løper etter for å stoppe «rømlingen».

Torsdag er det finaledag i Birkenesparken med angrepsøvelser, lydighets- og åstedssøk. Da er det aktivitet hele dagen, fra halv åtte på morgenen til klokka seks på kvelden.

–Da er det action, med politibiler og sirener i Birkenesparken. Det skjer noe hele dagen, og det er absolutt publikumsvennlig. Det er god kvalitet på de 22 hundene som deltar, og man får et godt innblikk i hvordan politihunder brukes, sier han, og legger til at det er åpent arrangement, men at publikum gjerne kan la være å ta med seg hundene sine.

LYDIGHET. Det konkurreres også om lydighet. Her viser Trine Bakken god kontroll på hunden.

NM er et årlig arrangement hvor regionslagene bytter på å arrangere. Det lokale laget får selv ikke mulighet til å delta, da arrangementet krever at alle de 13 medlemmene i Politihundelaget må bidra i selve arrangementet. Politihundene er som oftest Schæfer eller en krysning av Schæfer og Malinois. Det er strenge krav når det gjelder utvelgelse av hundene og mye arbeid å få dem frem, og man regner vanligvis at det krever et årsverk for å trene opp en hund til godkjenning.

Yngvar har vært aktiv i Politiets hundetjeneste siden 1991. Kollegaene Trine og Nicolai har vært med henholdsvis fra 2015 og 2021.

– Politihundene gjør en verdifull jobb, sier Yngvar, og forteller at hundene i Agder Politihundelag redda 8 liv, – det være seg bortkomne eller skada personer, i agder bare i løpet av fjoråret.

Av lokale representanter har vi blant annet Arvid Falander. Han har vært med i Politihundelaget siden 1997, men hadde ikke anledning til denne praten i forkant, da han var opptatt med NM for narkotikahunder. Arvid har gått av med pensjon, men er fortsatt aktivt med i laget, og skal være med å arrangere mesterskapet på Birkeland. Arvid vil gjerne sende en takk i forbindelse med arrangementet.

– Vi som arrangør vil takke grunneierne på Mosfjellheia for samarbeid og lån av eiendom til mesterskapet. Det samme gjelder Birkenes Idrettslag, sier han.

– Det er fint å arrangere det her. Vi merker at bygda er preget av Ja-mennesker, noe som gjør det lett å arrangere her, skryter Larsen avslutningsvis.