Odd Gunnar løp maraton nummer 300 i helga – fikk blaudkage av BA

Odd Gunnar Tveit løp i helgen Skåbu Fjellmaraton i kanten av Jotunheimen, og kunne med det notere seg for 300 fullførte maratonløp.

Den erfarne maratonløperen er med det oppe på en 7. plass på den norske adelskalenderen over dem som har fullført flest maratonløp. Odd Gunnar har ingen planer om å gi seg med det første heller.

– Jeg har en stund hatt et mål om 400 løp, men jeg ser vel ikke noen grunn for å gi meg der heller om helsa holder, sier han.

Odd Gunnar har de siste årene løpt 16-17 løp i året, – mest aktiv var han i 2022 med 19 maraton. Det er ikke så mange maraton som blir arrangert i nærheten, så dermed blir det ganske mye reising for løpsmaskinen fra Steinsland.

– Her i nærheten er det bare Farsund og Mandal, i tillegg til mitt eget Steinsland Bygdemaraton. Ellers reiser jeg mye rundt store deler av Sør-Norge, forteller han, og lurer på om det kanskje er litt flaut at han bare har løpt i Norge.

Det kan umulig være flaut uansett hvor du har løpt 300 maraton, tenker nå jeg.

VED JOTUNHEIMEN. Odd Gunnar I flott driv I Skåbu Fjellmaraton i kanten av Jotunheimen. (Foto: Tori Virik)

Odd Gunnar løp sin første maraton i 1990, men interessen skjøt for alvor fart i 1994. Han har vunnet 21 løp, og har en bestenotering på 2.29.56 fra Mandals Maraton i 1994. Et maratonløp er 42.195 meter, og med det har Odd Gunnar løpt hele 12.658 kilometer i konkurransesammenheng.

Mange av løpene var tidligere lagt opp som små ferieturer, med kona Sigrun med.

– Kjerringa er med noe. Hun var med mer før, men begynner nok å gå litt lei av turene, medgir han.

Hvorfor ble det maraton på deg?

– Jeg har alltid likt å løpe, og jeg er glad i å komme meg ut. Jeg løp først orientering, men var aldri noe god til det. En av de største grunnene til at jeg er bitt av basillen er nok det gode miljøet. Jeg kan ikke få skrytt nok av det. Det er mange kjente som treffes til hvert løp, overalt i landet. Det har egentlig bare blitt en livsstil, og jeg synes det er veldig greit å løpe. Jeg blir helt dårlig hvis jeg ikke får komme meg ut å løpe.


MARATON NR. 300: Odd Gunnar Tveit passerer målstreken i sitt løp nr. 300. (Foto: Tori Virik)

Det må selvfølgelig trening til for å kunne klare å løpe 300 maraton. Det ordner Odd Gunnar ofte ved å løpe til jobb, – fra Steinsland til Uldal, og tilbake, – tre dager i uka. Og om det ikke er maratonløp den uka tar han gjerne en langtur på tre timer søndagen.

For Odd Gunnar Tveit er løping hans store hobby ved siden av politikken, og han påpeker selv at disse to hobbyene til en viss grad lar seg kombinere. Han legger ikke skjul på at det kommer mange gode ideer ut av en god løpetur.

– Mens jeg løper får jeg mange gode poeng som jeg tar med inn i politikken. Jeg får mange ideer som jeg må skrive opp med en gang jeg kommer hjem, sier Tveit, og legger til:

– Det kan nok kanskje være at noen synes jeg ikke burde løpt så mye, ler han.

Noen kan kanskje tro at maraton er en sesongidrett, men så er ikke tilfelle. For Odd Gunnars del gjenstår det fem løp før nyttår. Det siste så sent som 28. desember i Ålesund.

– Jeg har vært med der 11 ganger før. Det er en lang og tung kjøretur på den tida av året, så der blir jeg nok kjørende alene, sier han.

– Det er fortsatt moro å løpe, men det var nok gøyere når jeg sprang fortere.