MDG og SV vil ikke ha vindkraftsaken opp i kommunestyret 2. februar

FOR TIDLIG. Folkevalgte Ruth Kylland Martinsen fra Felleslista SV/MDG er blant de som ber ordføreren utsette ny behandling i kommunestyret nå.

Felleslista SV/MDG sendte sist uke et skriv til ordfører Gyro Heia (Sp) der de ber om at ny behandling av vindkraftsaken skjer etter at inntektene fra grunnrenteskatten er avklart.

– Felleslista SV/MDG vil med dette skrivet igjen henstille til ordfører om å ta vindkraftsaken opp til ny behandling i kommunestyret først når endrede inntektsmuligheter for kommunen ved en vindkraftutbygging er endelig vedtatt.

– Dette siden vi har forstått at det vurderes å ta saken opp til behandling ved første kommunestyre i februar 2023.

– Vi minner om at grunnrenteskatt for vindkraft på land tas sikte på å behandles i Stortinget i løpet av vårsesjon 2023, (se punkt 1.1 i høringsnotat om grunnrenteskatt på vindkraft av 16.12.2022).

Det var i et brev Birkenes kommune sendte til OED (Olje- og energidepartementet) 16. november 2022, at det kom fram at ordføreren hadde bestemt at saken skal opp i neste ordinære kommunestyremøte torsdag 2. februar.

Skrivet til ordføreren er undertegna av Ruth Kylland Martinsen, Inger Birkeland Slågedal, Anne Kari Birkeland, Iren Sommerseth og Dagfinn Brørs.

De gjør oppmerksom på at høringsfristen knytta til grunnrenteskatten er satt til 15. mars, før saken skal opp i Stortinget.

– Endrede Inntektsmuligheter ved en vindkraftutbygging i kommunen er altså langt fra endelig vedtatt.

I skrivet sist uke, har Felleslista SV/MDG også tatt med innhold i en e-post sendt til ordføreren 17. oktober 2022.

– I anmodning om å ta vindkraftsaken opp igjen til ny behandling i kommunen vår, ber man om at dette skal gjøres «raskest mulig».

– Dette blir for oss ganske underlig, da den vesentlige begrunnelsen for å ta saken opp igjen er det som kan ligge av inntekter for kommunen ved en vindkraftutbygging i egen kommune.

– Det vil da være mer naturlig å be om at saken skal opp igjen i kommunestyret når nye inntektsmuligheter for kommunen ved en vindkraftutbygging er endelig klart og vedtatt.

– Man kan i denne saken si at det gjenstår mye før kommunen kan vite hva den har å forholde seg til, og sånn sett er i stand til å behandle denne saken på noe reelt grunnlag.

– Man kan neppe si at nye momenter er tilkommet i forhold til kommunestyrets vedtak av 24. mars 2022 om RWEs klage på avslag på utsatt frist for igangsetting av Oddehei og Bjelkeberg vindkraftverk, før det foreligger et vedtak om endrede forutsetninger. Det fremlagte forslaget til statsbudsjett skal ut på høring, og det er sterke interessenter som skal uttale seg.