Marcus Jansen knuste konkurrentene på Rugslandsbanen

STOLT VINNER. Marcus Jansen, her etter løpet med sin sønn Lucas. Hva familien driver med på fritiden, er ingen gåte.

Det var en svært fartsfylt dag med mange ulike kjøretøyer i mange klasser på lørdagens siste fartsfest for året. Publikum fikk virkelig valuta for pengene da kjørere fra 7-årsalderen og oppover viste seg frem. Birkeneskjørerne var det ikke så mange av denne gang, men de markerte seg med sterke prestasjoner. Rugslandsbanen er i år 40 år.

Vi begynner med A-finalen for seniorene, der prestisjen var størst denne løpsdagen. Mellom 600 og 700 tilskuere var møtt frem for å følge alle førerne.

«KONGEN AV RUGSLAND». Store ord om Marcus Jansen. Men å kjøre seg opp gjennom tre finaler, for så å vinne, ja da er du kongen av bilcross for en dag.

Marcus Jansen var egentlig ikke bygdas største håp innledningsvis, der en brukket girstang gjorde at Jansen måtte nøye seg med å starte i C -finalen. Men derfra og gjennom finalene viste borkelendingen ingen nåde mot motstanderne.

I C-finalen lekte han med sine konkurrenter, og dermed ble det B-finale. Der møtte han kompis Preben Aarli fra bygda, og vi hadde to håp om en A-finale. Nok en gang viste Jansen overbevisende egenskaper og var igjen suveren da han ble flagget over målstreken. Aarli måtte ta til takke med den sure 3. plassen, og dermed fikk bygda «kun et lodd» i A-finalen.

Ut fra startblokkene i den store finalen kunne publikum se de seks bilene kjempe om tetposisjonen, der Jansen var nummer tre ut startsletta. Det etter at en av bilene i tet hadde vært litt for tidlig på det grønne lyset, men juryen lot den gå. Men karen i sin Volvo 245 med 180 gamper under panseret, viste derfra og ut, hvem som var sjefen.

På andre runden kjørte Jansen inn i «Alternativen» som første kjører, som var taktisk smart siden han lå i tetgruppa i et jevnt heat frem til da. Ikke lenge etter var bygdas store kjører lørdag, oppe på en andreplass. Så gjorde lederbilen en liten feil, og da var Jansen på plass, og plutselig i tet.

I TET INN I SJIKANEN: Slik så de fleste førerne den røde Volvoen til Jansen lørdagen. Røde bremselys og bakenden på stasjonsvogna var gjengangerne for alle motstanderne. Når karen fra Tveide først var i tet, slapp aldri noen forbi seg.

De to siste rundene var majestetiske av mannen bak rattet i den røde Volvo stasjonsvogna. Taktisk kjørt hele veien, med valg gjennom fem runder som var av høy klasse. Man så hvordan han la seg inn i kurvene og viste rutinen gjennom sine sporvalg.

I SUVEREN STIL: Her leder Jansen med flere billengder. Slik lå han i store deler av finale heatene lørdag, og var til slutt 50-60 meter før nummer to og pallgrossist Andre Tronstad i mål i A-finalen.

I mål ble han flagget inn som suveren vinner, og det etter å ha startet i C-finalen. Rett og slett imponerende!

På en dag, der far Svein helge Jansen sviktet og bilen ikke holdt mål, tok altså sønnen over stafettpinnen med bravur.

Tilbake i depotet møtte vi en svært fornøyd kjører.

– Dette ble virkelig en fantastisk dag, der det så mørkt ut tidligere i heatene da girspaken knakk tvers av. Dermed hadde jeg ikke mer poeng enn til å starte i C -finalen. Men jeg hadde en kanon bil i dag og visste at jeg hadde sjansen om jeg holdt hode kaldt.

– Jeg har hatt mye trøbbel med bilene i år og ikke fått ut kjøringen min som jeg skulle ønsket. Og når først den funket utenom girspaken, så hadde jeg tro på seier.

– Når kjøringen også sitter, så ble dagen helt perfekt. Det var litt på tide også, for det er noen år siden jeg har klatret helt til topps, kunne den suverene og sterke idrettsutøveren fortelle BA.

Jansen har tidligere vunnet to ganger på Rugsland og en gang på Konsmo. Det kom 54 bud inn på bilen, og eies ikke lenger av lørdagens mester.

Det var selvsagt andre fra bygda med på lørdagens kjøring. En av disse var nevnte Aarli, som hadde muligheten til en finale plass. Tross at han misset med noen bil lengder i B -finalen, hadde karen fra Høygilt en god dag bak rattet og ble nummer syv.

FORNØYD SØNN. Aslak, sønn av Jan Tore Svendsen, var godt fornøyd med pappas kjøring og en 18. plass.

Jan Tore Svendsen fra bygda var også med i seniorklassen, og endte på en fin 18. plass av de 35 kjørerne i den gjeveste klassen.

STÅL KONTROLL. Martin Hauge her i sin Ford Sierra viste igjen store kjøreegenskaper. Han er nok ikke fornøyd med 4. plassen etter sterk kjøring og 3 heatseire.

I juniorklassen var Martin Hauge bygdas håp, og en av favorittene. Etter tre heatseire i sin Ford Sierra, sto han i startspor en i finalen. Han fikk en litt trå start og var som nummer tre ut på startsletta. Han kom seg ikke helt opp i tet igjen, tross at han prøvde flere ganger med offensiv kjøring. Dessverre holdt det ikke helt inn, og han måtte ta til takke med den sure 4. plassen.

Man ser på kjøringen til 18-åringen at han allerede er dreven, og viser store kjøreferdigheter.

FREMTIDEN ER LOVENDE. Henriette Nomeland og Martin Hauge er to meget spennende kjørere vi har fulgt en stund, og som gir stor optimisme for fremtiden.

En annen junior som imponerte oss i dag, var 18-åringen Henriette Nomeland. Vi har fulgt henne siden hun kjørte som 14- og 15-åring, og den progresjonen hun har vist er imponerende.

IMPONERTE. Progresjonen til 18-åringen Henriette Nomeland, som også nettopp har fått billappen, står ikke tilbake fra noen. Her er hun i den vanskelige sjikaen på banen, med sin Ford Focus som har fulgt henne siden hun var 14 år.

Fra å være litt anonym på resultatlistene tidligere, viser Nomeland nå større og større ferdigheter. Hun startet i C-finalen, og alt så lovende ut i hennes rosa Ford Focus. Hun lå lenge på 2. plass og dermed kvalifisert for B-finalen. Men ut på 4. runden ble hun dyttet på av en konkurrent bakfra, og endte dermed bak og på en 3. plass i C-finalen.

Hun var noe skuffet etter løpet, men fortalte at hun tross alt var fornøyd. Hun ble nummer 11 til slutt av 22 utøvere, deriblant flesteparten gutter.

NORGES RASKESTE. Med en enorm fart på langsletta viste Johnny Josdal seg frem i sin Camaro. Det holdt kun til en 3. plass, men toppfarten imponerte alle.

En flott dag med motorsport på Rugsland, der vi også fikk se Norges raskeste rallycross bil – en Chevrolet Camaro. Johnny Josdal fra KAK, viste fart i sin finale, der man på de lengre strekkene fikk se en enorm toppfart. Bilen taklet ikke svingene like lett, og det ble en 2. plass med Camaroen.

7-ÅRINGENE. Disse to barna imponerte og duellerte rundt banen. Tobias Ose Hodne og Ask Støle viste ingen nåde med hverandre og kjempet til siste meter om seieren, som til slutt Ose Hodne vant.

I tillegg var det flere Crosscart-klasser. Her imponerte 7-åringene Tobias Ose Hodne og Ask Støle oss i 85 ccm klassen.

Men dagens store navn på Rugsland var Marcus Jansen, fra Tveide.