Lokale kvinnelag sørger for god varm mat, frukt og grønt til elevene

SÅ GLAD BLIR MAN. Lucas Larsen Saltvig, Larsine Retterholt og Andrea Tveit poserte villig før de tok til seg fra dagens meny, med lapskaus og flatbrød.

Ved oppvekstsenteret på Engesland får elevene gratis grønt og frukt tre til fire ganger i uka, samt et varmt måltid én gang i måneden. Dette tilbudet ville ikke elevene fra 1. til 10. klasse hatt om ikke bygdas egne lag og foreninger stilte opp.

Det er Vegusdal Bygdekvinnelag, som nå bevilget 5.000 kroner, samt Vegusdal Kvinne- og familielag som står bak dette flotte tilbudet. Kvinne- og familielaget hadde nettopp høstfest der overskuddet gikk til dette formålet.

Wenche Moi Reinertsen, som er enhetsleder ved skolen, er svært godt fornøyd med bygdas innsats.

– Vi har sterke og gode foreninger i bygda som følger opp med slike tiltak, og som er en ressurs for oss her på skolen. Vi samarbeider godt med flere lag om mange ting, som først og fremst kommer elevene til gode.

På skolens nye kjøkken lukter det godt når vi ankommer. I dag skal elevene få hjemmelaget lapskaus med flatbrød. Det blir etter hvert folksomt, og en disiplinert kø med sultne elever, som kommer klassevis. Bak dagens meny står SFO-leder Eli Ramse Flaa, og elevene Mai-Linn Frestad og Alfred Gordon Jensen. Både Mai-Linn og Alfred liker å være med på prosjektet, og er med nesten hver gang det serveres varm mat.

Til stede er også Veronica Berentsen og Liv Belland, som representerer begge bygdelagene bak tilbudet til elevene. Begge er godt fornøyde med den responsen de får, og tilbakemeldingene fra lærere og elever.

LAPSKAUS OG TEGNEFILM. 1. og 2. klassingen var virkelig på godt humør da vi besøkte de i klasserommet. Men det var ikke lenge før journalisten fikk beskjed om å trekke ut, for de skulle jo se filmen ferdig.

Vi besøkte også 1. og 2. klassingene inne i klasserommet, da de sitter og spiser, og det var en fornøyelig og pratsom gjeng vi møtte. Der koste de seg med maten i dempet belysning, og så på tegnefilm. De vet å rekke opp hånda når de skal snakke, men fikk fri prat da vi er innom, og da gikk det unna i snakketøyet.

De var skjønt enige om at maten var god, men det tok ikke lang tid før den pratsomme gjengen lurte på om journalisten snart skulle gå, så de kunne se ferdig tegnefilmen.

MER VARM MAT. Larsine Retterholt, Liam Skåre og Mai-Linn Frestad fra de tre øverste klassene, fortalte om det gode tilbudet, men at de gjerne skulle hatt varm mat litt oftere.

Vi fikk til slutt en prat med noen av de eldste elevene. Mai-Linn som er fast med på kjøkkenet fra 10. klasse, Liam Skåre fra 9. klasse og Larsine Retterholt fra 8. klasse er godt fornøyde med tilbudet på skolen.

– Dette er veldig bra og et tilbud ikke alle skoler og elever har. Vi er kjempefornøyde med maten og skulle gjerne hatt varmt måltid enda oftere enn cirka én gang i måneden, forteller de tre elevene.

– Lapskausen i dag var veldig god og er noe de fleste av oss liker. Av og til er vi med og bestemmer menyen, og da blir det fort pizza eller taco. Vi syntes det er så bra at det er vokse i bygda i ulike lag som tenker på oss og gjør en jobb, for at vi får dette tilbudet.

– Vi får jo frukt opptil fire ganger i uken, og det er kjempebra. Da får vi en halv banan hver, et halvt eple, en kiwi og gulrot, avslutter de fornøyde elevene.

På den timen vi var på besøk, både på kjøkkenet, i klasserommet, i storefri og i samtaler med elevene, så legger merke til oppførselen i skolemiljøet. Vi ble svært positivt overrasket over hvor høflige elevene var uansett alder, blant annet bare det å takke for maten, som kom så naturlig. I storefri i det dårlige været var alle samlet i gymsalen, og der observerte vi med stor glede at de eldste ungdomsskole elevene passet på og fulgte de yngste i lek ute på gulvet.