Kanskje blir det bare 64 elever på folkehøgskolen i vinter

NY REKTOR. Ingfrid Skofteland Farestad er nå på plass som ny rektor ved Folkehøgskolen Sørlandet: – Vi tar ikke lett på det, men snur alle steiner. Vi må få opp søkertallene.

Folkehøgskolen opplever sterk nedgang i søkertallene. To uker før skolestart har kun 64 elever takket ja til skoletilbudet. Denne drastiske nedgangen har medført kutt av tre linjevalg, samt reduksjon av tre årsverk ved skolen.

Ingfrid Skofteland Farestad er nyansatt rektor ved skolen, og har i så måte en utfordrende start foran seg. 54-åringen kom fra jobben som rektor ved Kvås barneskole, og tiltrådte som rektor på Birkeland 1. august. Det er naturlig nok veldig kort tid i virket, og fortsatt mye å sette seg inn i for den nyansatte rektoren, men i og med at det før sommeren var en del usikkerhet knytta til søkertall og opprettholdelse av linjene har BA tatt en prat med henne etter hennes første arbeidsuke på Birkeland.

Kuttet i tilbudet

Ingfrid har håp og forventning om nye elever vil takke ja den nærmeste tiden, men det er likevel langt opp til fjorårets elevtall på 108, og skolens kapasitet på 130 elever.

Tre av skolens 10 linjevalg, Helse/Trening/Velvære, Liverpool og Friluftslinjen, er som en følge av dette kuttet ut. Skolen prøver å innlemme deler av disse linjenes elementer i de andre linjene, med håp om å kunne trekke til seg noen flere søkere.

– Vi tar ikke lett på det, men snur alle steiner. Vi må få opp søkertallene. En slik drift er ikke bærekraftig på sikt, sier hun.

Blanke ark

Før ferien var det flere sykemeldinger ved skolen. Når nå Ingfrid tar til med jobben sin har hun fulltallig stab til stede.

– Alle er friskmeldt og klar for å gjøre det beste for skolen. Om elevene er mange eller få, skal de få det beste året i sitt liv. Elevene skal bli sett, de skal vokse og bli trygge på seg selv, kjenne at man er noe, og oppleve mestring. Det er mye bra å jobbe for, sier Ingfrid entusiastisk.

– Jeg tror at det at jeg kommer utenfra er en stor fordel når man skal ta tak i jobben. For min del blir det å starte med blanke ark, og stake ut den kursen vi skal gå sammen og bygge videre på de verdiene skolen står for.

– Jeg fikk heldigvis truffet hele staben før de gikk inn i ferie. Det var godt å komme hit, og jeg har blitt tatt godt imot. Jeg opplever at de ansatte har folkehøyskolen i sitt hjerte. Sammen har vi en tro på at dette skal vi få til. Arbeidet nå går på å skape gode relasjoner til både de ansatte og styret, sier hun.

Tilstedeværelsen på skolen tar hun på alvor. Nå vil hun innrede et rom og bo på internatet av og til.

– Jeg vil kjenne litt på internatfølelsen, treffe elevene og være synlig og tilstedeværende på skolen, sier hun.

 

 

Nedgang på 12 prosent i søkertall til folkehøgskoler på landsbasis

Det er for så vidt ikke bare folkehøgskolen på Birkeland som opplever sviktende elevsøkning til linjene deres, men det er en situasjon som gjelder mange av landets 84 folkehøyskoler. Det forteller Julie Byberg Bø, informasjonsrådgiver for folkehøgskolene til BA.

Generelt på landsbasis har folkehøgskolene en nedgang på 12 prosent. Ved Folkehøgskolen Sørlandet er nedgangen på nærmere 40 prosent.

Hun forteller videre at søkningen til folkehøgskolene varierer noe. Enkelte skoler er fylt opp, mens andre skoler igjen opplever nedgang.

– Vi ser at noe av grunnen er at elevene bestemmer seg senere enn før for hva de vil gjøre det neste året. Tidligere i vår var den generelle nedgangen nærmere 20 prosent, men har endret seg til 12 prosent i løpet av sommeren, forteller hun.

Hun forteller videre at det på landsbasis jobbes intenst med utfordringen folkehøgskolene sliter med.

– Vi tar situasjonen på ytterste alvor for å finne ulike grunner til situasjonen. En faktor kan være et urolig verdensbilde i forhold til krig og økonomi. Flere er bekymret for situasjonen. Det kan føre til at flere begynner tidligere med annen utdanning, eller går ut i jobb, mener hun.