Trivelig og interessant kveld på Herefoss – Unni Slettene fortalte om sitt lange yrkesliv i Kriminalomsorgen

INFORMATIVT OG NÆRT FOREDRAG. Unni Slettene (59) holdt et godt foredrag med sine opplevelser gjennom et langt yrkesliv i Kriminalomsorgen.

Herefossingene var lydhøre da en av deres egne snakket om jobben hennes gjennom 36 år. Unni Slettene har hatt et langt yrkesliv i Kriminalomsorgen som fengselsbetjent. Neste år går hun av med pensjon etter lang og tro tjeneste.

De godt over 30 fremmøtte på bedehuset på Herefoss i regi av «Vi over 60», hadde en trivelig torsdagskveld i sammen. Kvelden ble ledet av Helge Wroldsen, mens det var Berit Gauslå som sto for bevertningen.

Forsamlingen koste seg først med nydelige hjemmelagde smørbrød og kaffe, mens samtalene gikk for fullt rundt de to langbordene.

NYDELIGE HJEMMESMURTE SMØRBRØD. Berit Gauslå hadde for anledningen smurt over 100 hjemmelagde smørbrød med de deiligste pålegg på.

Etter en liten time med gode historier og skrøner var det tid for kveldens høydepunkt.

Unni Slettene begynte sin tjeneste i Kriminalomsorgen i desember 1987. Etter et lite opphold på noen måneder som fengselsbetjent i Oslo, var hun tilbake på Sørlandet og Arendal fengsel. Deretter ble det tjeneste på Evje i det nyoppretta fengselet der, som kom etter en politisk hestehandel etter at Evjemoen sin øvingsavdeling i forsvaret ble nedlagt.

De siste årene har Slettene jobbet ved det nyoppretta fengselet i Froland, der hun blir frem til hun går av med pensjon i august neste år, etter imponerende 37 år i samme jobben.

FULLT HUS. Bedehuset var stappende fullt der «Vi over 60» hadde stelt i stand en flott kveld.

Foran sitt eget hjemmepublikum fortalte hun om jobben sin, kom med fakta om kriminalomsorgen, og svarte på flere spørsmål fra de fremmøtte.

Hun kunne fortelle at det i dag er 42 fengsler rundt i landet og syv overgangsboliger. Hele Norge har avdelinger fra Finnmark i nord, til Åna på Jæren i sør. Per i dag er det 3.119 personer i Norge som soner en eller annen straff i norske fengsler, har samfunnstjeneste eller er i friomsorgen. Noen har også hjemmesoning med fotlenke, kunne betjenten fra Herefoss fortelle.

Hun fortalte også om noe som heter å sone under «paragraf 12». Det vil si at man kan søke om å sone på en institusjon. For oss i vår region er Loland i Vennesla den mest kjente av slike institusjoner, der mennesker med rusutfordringer kan søke seg til.

Slettene var også innom historier fra sin lange tjeneste, der hun har opplevd å møte alt fra drapsmenn og -kvinner, til de som satt inne for en fyllekjøring. Hun fortalte om lattermilde rømninger fra Fyresdal og møte med mennesker helt nederst på rangstigen i Norge. På en god, lun og informativ måte tok hun oss gjennom interessante 45 minutter i Kriminalomsorgens tjeneste.

PRATEN VED KAFFEBORDET. Her er Unni i samtale ved langbordet, sammen med «nabo» Oddvin Uldal.

Etter at hovedgjesten hadde holdt sitt innlegg var det klart for mer kaffe og utlodning på mange av kveldens gevinster.

Det ble godt og vel to lune timer sammen med bygdefolket innerst ved Herefossfjorden.