Gulltrofé til Tomgang og Steinar Heia

GULLPLATE. Steinar Heia (33) med gulltroféet for over tre millioner nedlastninger av låten "Scaniakusken".

Sanger og låtskriver Steinar Heia (33) fra Herefoss fikk i sommer gullplaten for sin låt Scaniakusken.

Hjemme i byggefeltet på Gåsehagen treffer Birkenesavisa en stolt familie på fem, der beviset for tre millioner avspillinger henger på hedersplass i stua. Samboer Ruby Langeid og deres to gutter Liam (2), Theo (1) og Steinar møter bladfyken i deres koselige hjem med flott utsikt utover Herefossfjorden.

Noen minutter senere kommer også Steinars datter Linne hjem, når pappa skal fortelle om en aldri så liten kometkarriere innen musikkbransjen. Samboerparet, som skal gifte seg neste år, forteller at de leter etter et større sted å bo – gjerne et småbruk, siden de nå er blitt fem de siste to årene.

«Scaniakusken», som per i dag 3 160 000 avspillinger, er skrevet hjemme i stua, kan herefossingen fortelle.

– Jeg satt i maskinen på jobb da teksten «Ein anleggsslusk» dukket opp, og notert underveis. Som anleggsslusk selv, brukte jeg enhver anledning i pauser og lignende på den låten. «Scaniakusken» derimot, skrev jeg her hjemme og kom fort frem til det sluttproduktet man hører gjennom låta. Ofte er jeg i de miljøene låtene handler om, når jeg skriver dem.

– Jeg brukte CB studio (Clutterbillies Entertainment DA) i Froland, hvor jeg fikk hjelp til det meste av dyktige folk og musikere. Jeg er jo rimelig fersk på dette, selv om jeg har klunket på gitar og sunget litt i lystig lag i flere år. Det å synge sangene jeg har skrevet gjennom noen år, begynte jeg ikke med på alvor før i 2018.

STOLT FAMILIE. Familien samlet hjemme i Gåsehagen på Herefoss.

Mens vi sitter og prater om musikk, der Steinar forteller om sine erfaringer den tiden han har holdt på, så klatrer Liam på to år opp i sofaen, peker på plaketten i gull og sier: «Babba sin». Så man kan trygt si at det innebærer en viss stolthet å få en slik påskjønnelse i hus.

– Jeg har fått tilbud om spillejobber fra hele landet. Fra Nord-Norge til flere steder og festivaler i sør. Men jeg har foreløpig takket nei. Jeg liker best å få ut låter og lage musikk. Og det er ikke penger som driver meg, men at folk liker låtene og musikken min. Jeg er også tilbudt to platekontrakter, men har foreløpig takket nei til det også, forteller musikeren.

– Siden jeg ikke har holdt på så lenge, så er jeg fortsatt ikke helt trygg på meg selv med å stå på en scene. Før jeg står foran et publikum, så vil jeg føle meg mer komfortabel før jeg kaster meg ut på større spillejobber, kan trebarns pappaen fortelle.

– Enkelte av de åtte låtene jeg har ute nå, er skrevet fra de samme miljøene. Låta «Treungen» er dedikert til Jørgen Aarvik Solberg, som står bak festivalen oppe i Treungen. «Ut på sjøen» er for eksempel skrevet ute i snekka på Herefossfjorden. Jeg prøver å nå ut i bredden til folk flest med tekstene mine.

– Jeg merket en «boost» når noen av låtene slo veldig bra ut til publikum, avslutter gullplatevinneren fra Herefoss.

Låta «Hjortefall» nærmer seg også tre millioner avspillinger, så muligheten til nok en gullplate på veggen til Heia er noe Birkenesavisa merker seg.

På innspillingene har Steinar Heia med blant annet Kenneth Sandåker (produsent/kassegitar), Christian Seneger (trommer), Kristian Vågsnes (bass), Bent Halvard Tveit (el.gitar) og Vidar Dale (steelgitar/banjo/piano).

Avspillinger: «Scaniakusken» 3.16 millioner, «Hjortefall» 2.67 millioner, «124 Benz» 1.97 millioner, «Fest i bygda» 1.64 millioner, «Ein anleggsslusk» 1.6 millioner, «Treungen: 815 300, «Ut på sjøen» 536 000 og «Fotballkamp i England» 67 000.

Det er IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) som deler ut troféet som Steinar Heia nå har fått.

Gulltrofé tildeles når en singel (fysisk, digital og streaming) har nådd tre millioner.