Høyre ble valgets største vinner, KrF økte – og INP får inn to representanter

Høyre er tilbake i førersetet i lokalpolitikken i Birkenes. Partiet ble det klart største med 27,3 prosent av stemmene. Det er en framgang på hele 5,2 prosent fra valget for fire år siden.

Høyre kommer inn med seks representanter i det nye kommunestyret, én mer enn de fikk inn ved valget i 2019.

Også Kristelig Folkeparti har gjort et svært godt valg, med en framgang på 4,5 prosent, til 15,0 prosent. Det øker partiets kommunestyregruppe fra to til tre representanter.

TRE FORNØYDE VALGVINNERE. Håvard Glad Andreassen (INP), Ruth Kylland Martinsen (KrF) og Arild Windsland (H).

Det var knytta spenning til hvordan det nye Industri- og Næringspartiet (INP) ville gjøre det ved dette valget. De fikk 7,6 prosent av stemmene. Dette gir partiet to representanter i det neste kommunestyret.

Det er 21 ledige stoler i kommestyret, og valgresultatet viser at Senterpartiet ble valgets store taper denne gang. Partiet fikk 21,7 prosent. Det er en nedgang på hele 11,6 prosent fra rekordvalget for fire år siden. Senterpartiets gruppe blir redusert med to representanter, og partiet kommer inn med fem representanter denne gang.

Arbeiderpartiet går tilbake og kommer inn med tre representanter, mot fire i dag. Arbeiderpartiet fikk denne gang 12,4 prosent av stemmene i Birkenes, en nedgang på 3,3 prosent.

Også ved dette valget fikk Fremskrittspartiet ganske likt antall stemmer som i 2019. 9,7 prosent, og en liten framgang på 0,7 prosent – gir to representanter også i kommende periode.

Sosialistisk Venstreparti var svært nær å komme inn med én representant i det nye kommunestyret, men mangla noen få stemmer. Partiet fikk denne gang 3,2 prosent stemmene. Ved valget i 2019 stilte SV fellesliste med MDG, og hadde sammen én representant i sist periode.

Heller ikke Rødt og Venstre klarte å komme inn i kommunestyret i neste fireårs-periode, med henholdsvis 2 og 1,2 prosent av stemmene.

2.399 stemte denne gang ved kommunevalget i Birkenes. Det gir en valgdeltakelse på 61,3 prosent.