«Gubbefest» for løpere, ildsjeler og frivillige

GAMLE KJENNINGER PÅ «GUBBEFESTEN». Skilegende Oddvar Brå var raskt borte for å hilse på Reidar Andreassen. Begge har løpt Svalandsgubben. Det er noen år som skiller dem, men de fant raskt ut at de konkurrerte en gang sammen, under NM-stafetten i Sørreisa i 1974. De har også begge til felles å ha fått norsk idretts høyeste pris Egebergs Ærespris.

I anledning Svalandsgubbens 50 års jubileum inviterte «Gubbekomitéen» til mimrefest på folkehøyskolen lørdag kveld. Godt over 150 gubbeentusiaster var inviterte for å feire begivenheten. Her var det tidligere løpere, og ikke minst mange av de frivillige som fikk mimre litt om løpets 50 år lange historie. Det var vel få som hadde trodd at den litt ville idéen med et 27 kilometer langt skau- og myrløp fra Birkenesparken, om Svaland og tilbake, skulle få en slik status og popularitet – på det meste nesten 1000 løpere.

Mye har skjedd siden Svalandsgubben så dagens lys siste søndag i oktober 1974, med 76 deltakere. Det var trioen Kristian Svaland, Trygve Løland og Torfinn Løland som ville ta grep for å få fart på terrengløpsaktiviteten i en tid hvor deltakerantallet lå på et lavmål. De ønsket seg et langt og krevende løp som kunne sammenlignes med store fjelløp som Besseggløpet, Gaustaløpet og Femundløpet. To vilkår var viktige; løypa måtte passere Svalandstårnet (332 moh.), og start og mål måtte være på idrettsplassen på Birkeland der nytt klubbhus var oppført et par år før. Det var også viktig at Birkenes idrettslag skulle være offisiell arrangør.

MIMREFEST. Nær 160 personer som på en eller annen måte har markert seg eller bidratt i Svalandsgubbens historie fikk en hyggelig mimrekveld i folkehøyskolens gymsal lørdag.

Tanken var å sette i gang i juli 1974. Langrennsløpere fra IL Gry foreslo derimot slutten av oktober, for «… da har vi begynt å komme litte grann i form». Dermed ble det slik at Svalandsgubben Skauløp alltid går av stabelen siste søndagen i oktober.

Det var Reidar Andreassen og Siri Bjorvand som ble historiske som de første vinnerne i gubbehistoria. Damene løp så langt som 12 kilometer med start på Svaland, en ny langdistanseopplevelse for idrettskvinner på Sørlandet. Arrangørstaben var i grove trekk den samme som for NM på ski i 1963 med Roald Lien som øverste tidtakeransvarlig.

– Løpet er for mosjonister, og mange og nitti prosent av løperne er jo nettopp det. Vi ser at gjennom 50 år, så har vi «bare» 5600 unike løpere. Det tilsier at veldig mange av løperne kommer igjen og igjen, sier Trygve godt fornøyd.

INITIATIVTAKERNE HEDRET. Trioen Torfinn Løland, Kristian Jon Svaland og Trygve Løland ble hedret for 50 års innsats med Svalandsgubben. Det var Kristian Jons datter Astrid som mottok blomster på vegne av sin far. Bak ser vi Jon Kristian Svaland, han ledet kvelden sammen med Arvid Falander.

Kristian Svaland har på grunn av helseutfordringer måtte gi seg i Gubbekomitéen, men det var fint å se at arven føres videre på Svaland. Sønnen John Kristian ledet showet sammen med Arvid Falander, men han er ikke den eneste av de seks barna som engasjerer seg i å føre Svalandsgubben videre. Håkon overtar i Gubbekomiteen, og ellers er både Øyvind, Lars, Ragnhild og Astrid engasjert på forskjellig nivå, og bidrar eller deltar.

I anledning at han var første vinner var naturlignok Reidar invitert til festen. Han var ikke eneste gjest med fine idrettsprestasjoner. Rundt bordene fant vi flere med sterke meritter, blant annet verdensmesterne Marianne Andersen, Holger Hott, Egil Johansen og Oddvar Brå. Det er ikke ofte det samles såpass mange meritterte utøvere rundt et festbord i folkehøyskolens gymsal, men de var nødvendigvis ikke de viktigste gjestene. De personene som Gubbekomiteen fremfor alt ville takke med en hyggelig middag var de mange frivillige som har stått på i en årrekke, ja enkelte nesten i 50 år der også.

– Takk til dere funksjonærer og medhjelpere gjennom mange år. Det er for dere vi har denne festen. Dere er grunnen til at «Gubben» er blitt det den er blitt. Dere fortjener fest og takk, sa programleder Arvid Falander avslutningsvis.