På verdens største orienteringsstafett – for femte gang

BIRKENESLAGENE. Foran fra venstre: Lars Jøran Sundsdal, Steinar Aas, Espen Birkenes, Lars Birkenes, Sigmund Flaa, Per Are Birkeland og John Runde. Bak fra venstre: Asgeir Reiersen Jensen, Kristian Nyhus, Ørjan Svaland Aas, Kristian Birkeland, Åsulv Birkeland Stormoen, Magnus Mosfjell og Sigurd Svaland Aas.

– Det var både mørkt og tett skog, utbrøt Kristian Nyhus etter å ha gjennomført en krevende nattetappe. 14,8 kilometer i luftlinje og 27 poster hadde han plukket gjennom natta. Da Kristian sjekket GPS-klokka si etter han var kommet i mål, viste det seg at han hadde tilbakelagt 22 kilometer i stummende mørke.

Jukolastafetten 2023 gikk fem mil øst for Helsinki. 1700 lag stod på startstreken. Birkenes 1 endte på 328. plass og det var faktisk rekord for klubben. Birkenes 2, som bestod av ungdomsløpere og veteraner kom på 735. plass, og var inne blant den beste halvparten av lagene som deltok.

INTERNASJONALE. Sigmund Javenes Flaa og Åsulv Birkeland Stormoen løp 5. etappe i Finland.

Dramatikk ble det også, for tre timer før start måtte klubbens antatt beste løper melde forfall. Emil Nygård hadde fått en kraftig forkjølelse og lagene måtte endres. Heldigvis hadde klubben med reserve. Per Are Birkeland gikk inn på ett av lagene, og debuterte da som Jukola-løper. Og det gjorde han med stil.

MOT MÅL. Kristian Birkeland stormer mot mål.

Det er jo vanskelig å trekke fram hvem som imponerte mest av birkenesløperne, men Kristian Birkeland hadde et kanonløp, der han løp nærmest bomfritt og avanserte 113 plasser. Samme gjorde 16 år gamle Lars Birkenes. Han løp laget sitt opp 129 plasser.

INNSPURT. Lars Birkenes på vei mot mål på sin etappe.

Asgeir Reiersen Jensen må jo også nevnes. Han stod langt bak i startkøen, for laget hadde startnummer 1013. Men gjennom natta løp han bedre og bedre, og til slutt hadde han løpt seg opp til plass nummer 197.

Det blir ikke mye søvn gjennom natta, men tilbake å forbedre «persen» til Birkenes, det ville hvert fall ungdommen.

Så kan det nevenes at vinneren av årets stafett ble det svenske laget Stora Tuna. Og på det laget var det fire brødre, attpåtil med etternavnet SVENSK.