Robin (27) er bygdas STRONGMAN

KJEMPETUNG FRILANSER. Her løfter Robin ganske så enkelt BA sin overvektige frilanser, Jan Reidar Vågsdalen.

Mandag fikk redaksjonen i BA nyss om at Robin Pedersen i Speideveien nylig hadde imponert i et stort stevne i Tønsberg. Den råsterke karen forteller at målet er å bli Norges sterkeste i fremtiden. Vi møtte en sympatisk utøver som allerede har markert seg både lokalt og nasjonalt.

Det er en svært godt trent utøver som møter opp i lokalene våre. Strongman-utøveren begynte så sent som i fjor å satse på sporten han nå er blitt så glad i. Han har genene i blodet fra sin far, som trente mye styrke i yngre alder.

I 2006 så Robin første gang på Strongman på TV2, som 10-åring.

– Det var første gang jeg ble introdusert for sporten, og fikk den gang mine store helter gjennom Svend Karlsen fra Kristiansand som vant VM tittelen tidlig på 2000 -tallet. Også Arild «Hulk» Haugen fra Jæren som ble Norgesmester to ganger og nummer åtte i VM, så jeg opp til den gang.

TRAKTORTREKKING. Det å trekke en 5 tonns traktor er blant de tøffeste øvelsene. (Foto: Martine Sivertsen)

– Nå begynte jeg noe sent med Strongman, siden jeg ikke har holdt på med dette spesifikt mer enn ett godt års tid. Jeg spilte tidligere fotball som yngre, og har også nå av og til trent med A-laget til Birkenes de siste tre årene.

Robin er opprinnelig Lillesandsgutt, men har bodd i bygda i fem år. Han forteller litt om ukedagene og hva de innebærer av trening, mat og restitusjon.

– Jeg trener rundt tre til fire ganger i uka akkurat nå. Det er viktig i vår idrett å lytte til kropp og muskulatur gjennom treningshverdagen. Treningene mine foregår stort sett på Fresh Fitness i Lillesand, men trener også av og til hjemme. Da med benkpress, markløft og knebøy.

– Til alle Strongman-øvelsene må man selvsagt trene på dette helt spesifikt. Det være seg å trekke traktorer, lastebiler, eller når man skal løfte store store Atlas-steiner, som er noen av svært mange øvelser i sporten vår, kan Robin røpe.

STEINLØFT. Robin finner fort ting å bryne seg på. Her med en 126 kilo tung stein nede ved Elveplassen. (Foto: Privat)

Vi er nysgjerrige på mat og hvile hos Strongman-utøveren.

– Matinntaket mitt er noe ensidig må jeg innrømme. Jeg spiser en kilo kjøtt hver dag, frokost, lunch og middag. Jeg varierer her kun med kylling og karbonadekjøttdeig. En sjelden gang unner jeg meg en pizza på lørdagskvelden.

– Når det gjelder hvile så er det nesten det viktigste som utøver. Jeg sover fast 8-10 timer hver natt og da får jeg søvnen og hvilen jeg trenger.

MARKLØFT. Her i markløft i konkurransen «Setesdals sterkeste mann». (Foto: Martine Sivertsen)

– Hva har du deltatt i av konkurranser, på den korte tiden som utøver?

– Jeg har kun konkurrert to ganger så langt, og det har gikk meg stor motivasjon. I det første stevnet skulle de kåre Setesdals sterkeste mann, der ble jeg nummer tre i åpen klasse. Da var jeg skikkelig fornøyd. Mitt andre stevne var på Horse Power i Tønsberg sist helg i september. Der tok jeg en fin-fin ny tredjeplass, i mye sterkere konkurranse i åpen klasse.

Neste konkurranse for den sterke birkenesingen er på Jæren i januar neste år. Da skal han delta i mange ulike grener, der man kårer en vinner i hver øvelse.

TØNNE. Å løpe med en 80 kilos tønne er en av deløvelsene. (Foto: Martine Sivertsen)

Hva er målsettingen din, og hva om andre ønsker å bli mer kjent med idretten din?

– Mitt store mål er selvsagt å bli Norges sterkeste mann. Men det vil ta tid, og kreve en stor progresjon i årene fremover. Så kanskje jeg innen ti år kan titulere meg som den sterkeste i landet. Jeg må få legge til at det er et utrolig flott miljø, der vi tar vare på hverandre uansett status og nivå.

– For de som er nysgjerrig på hva dette handler om, så har Strongman Norge en Facebook-side. Her får man mye informasjon om det man lurer på, avslutter den trivelige og sterke karen fra Speiderveien.

Det kan nevnes at Robin allerede tar 200 kilo i knebøy og 260 kilo i markløft. Som en kuriositet kan det nevnes at når han trener intervaller på fem ganger fem i markløft, så er det med 220 kilo på stanga.