– Mer og mer viktig å øke kommunens inntekter

 

Da er valget unnagjort og folket har talt. Godt er det da at vi bor i et demokratisk hjørne av verden og at makten bytter side på fredelig vis. Jeg gratulerer Høyre, KrF og INP som valgets vinnere og mener de nå fortjener den tilliten som kommunenes innbyggere har gitt de. Så er det opp til oss andre og passe på, ha en kritisk røst og se til at makten blir tatt godt vare på. Arild og Ruth blir nok et godt team. Så får vi håpe at det er til det beste for kommunen også.

Det som er sikkert er at de neste fire årene blir vanskelig for kommunen, vi er blakke og ROBEK- spøkelset lurer seg nærmere og nærmere. I motsetning til de som nå skal ta over, mener jeg at det blir mer og mer viktig å øke kommunens inntekter. Det kan best gjøres gjennom økt næringsaktivitet, som kan gi flere arbeidsplasser, økte skatteinntekter og økt handel her lokalt. Det er også viktig å ikke si NEI til søknader fra næringslivet, før disse søknadene foreligger, som noen partier alt har sagt de uansett vil gjøre. Det er merkelig næringspolitikk.

Derfor blir det å få i gang utvikling og bygging i sentrum så viktig, på mange måter. Det vil gi flere sentrumsnære leiligheter for en aldrende befolkning, det vil bli et finere sted og det vil bli mer attraktivt og drive næring i sentrum. Dette vil igjen bare gi positive ringvirkninger for hele kommunen, fordi et sterkt sentrum vil også gavne utkantene. Innbyggerne vil også få flere tilbud innad i kommunen. Kommunen bør spille på lag med utbyggerne, få tannklinikken godt forankret i sentrum og det kan gi flere andre muligheter inn i framtiden. Så med en utbygging, økt handel og fortetting i sentrum, får vi snudd en negativ trend til noe positivt igjen.

Jeg var på næringsdebatten på Foss Bad onsdag før valget og det gav meg en viss undring. Det som kom fram var politisk vilje og enstemmig positivitet til og hjelpe utbyggere, slik at vi kan komme i gang med bygging. Det var veldig godt og se den positive viljen fra alle partiene til vårt eget næringsliv. Bra også at alle fortsatt ville ha egen næringsrådgiver her i kommunen. Enda mer positivt var det å høre at kommunen er den 16. beste kommunen i hele landet, når det kom til og handle lokalt og det skal kommunen ha skryt for. Derfor var det som sagt rart å høre utbyggerne og politikerne snakke, som om de ikke hadde snakket sammen, men at alt gikk via brev osv. til og fra kommunen. Jeg mener vi politikere burde ha et eget fora eller egen plattform, der vi kan snakke direkte med næringslivet. Har hørt at det muligens fantes før, og det burde jo da innføres igjen. Det burde kunne fått vekk frustrasjon og misforståelser, som tydeligvis er der nå. En annen ting som burde gjøres er å sette næringsrådgiveren på saken. Denne burde være et bindeledd. Hjelpe utbyggerne, finne aktuelle leietakere til næringslokaler sentrum. Bruke sitt nettverk i Business Region Sør for alt det er verdt. Kort sagt være en pådriver for sentrumsutvikling.

Jeg mener at det og si JA og være positiv, blir veldig viktig i neste periode. Det å si NEI og bare skal «rydde» opp i det kommunale systemet, tror jeg ikke er veien å gå. At det bør og skal stilles spørsmål og krav til administrasjon og ansatte i Birkenes kommune er helt klart. Men det er altså forskjell på å barbere seg og kutte av seg hode. Det viser seg nå at vi kanskje er for få folk i det systemet, til og holde unna det som er og vil komme av utfordringer. Vi har for få folk allerede til og ta unna i teknisk avdeling.

Derfor er en utvikling av sentrum så viktig. Det handler om felleskapet og hvilke sjanser vi har til og holde oss unna ROBEK-ista og dets uvilkårlige kutting i ikke lovpålagte tjenester og i det frivillige arbeidet, som felleskapet har greid å bygge opp her i kommunen.

Ellers vil jeg som ny i politikken, ny i kommunestyret og ny i Tenkesmia takke for alle gode tilbakemeldinger og lykkeønsker jeg har fått etter valget. Jeg skjønner at det å sitte i kommunestyret ikke er det samme som å sitte og skrive lange innlegg i avisa. Men jeg kan love og kjempe for felleskapet, de frivillige, de eldre og ikke minst lag og foreninger som utgjør limet i heile vår kommune.

 

Ronny Thomassen

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.