Lokal innsamling til krigsherja Ukraina – stort behov for hjelp

LOKAL INNSAMLING. Disse to unge kvinnene, Pauline Samuelsen (til venstre) og Stine Møller, samler nå inn fra bygdas innbyggere til hjelpesendinger til Ukraina.

To lokale, og svært engasjerte, mammaer driver nå innsamling til lidende mennesker i krigsherja Ukraina. Sist lørdag samla de inn masse klær her på Birkeland. En full varebil ble kjørt til Arendal, og alt det innsamla ble mandag sendt videre.

Pauline Samuelsen er fra Gdansk i Polen. Hun har venner som har slektninger inne i Ukraina. Venninna Stine Møller bor på Håbesland.

De kan fortelle om mangel på helt vanlige ting i situasjonen Ukraina nå er i, særlig blant kvinner og barn.

– Det er mange kvinner og barn på flukt, og de bruker ofte tre døgn til landegrensen, sier de to engasjerte venninnene.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters meldte FNs høykommissær for flyktninger i dag tirsdag, at mer enn 660.000 personer hittil har flykta fra Ukraina til nabolanda.

FN melder om svært lange køer av flyktninger som venter på å komme inn i Polen. Folk må vente opptil 60 timer. Inn til Romania er køene av flyktninger opptil 20 kilometer lange.

Antallet flyktninger øker eksponentielt, opplyser FN. Med denne hastigheten ser situasjonen ut til å bli Europas største flyktningkrise i dette århundret.

Denne uka vil de Pauline og Stine samle inn førstehjelpsutstyr, antiseptiske midler, hygieneprodukter, bleier for barn og voksne, tannkrem og tannbørster, bind og truseinnlegg, produkter til hudrens, sett av flerbruks- og engangsservise, fyrstikker, lightere, stearinlys, batterier med mere.

Dersom noen av bygdas innbyggere kan tenke seg å bidra med noe av dette, så kan det leveres heime hos Pauline i Bakkemoen 10, etter arbeidstid.

Har du ikke muligheten til å levere sjøl, så ring Pauline på mobil 468 21 692 for henting.

– Det som blir samla inn, vil i helga bli kjørt til Røde Kors huset i Arendal. Og på mandag blir det videresendt til Stettin i Polen. Der pakkes det i esker, og blir merka med hva innholdet er – før det skal over grensa og inn i Ukraina, forteller Pauline.

De to venninnene kan fortelle at mange transportører nå melder seg – de vil og kan ta seg av transport av innsamla varer fra Norge, som skal til Ukraina.

Pauline og Stine har begge barn i FUS barnehagen på Birkeland. Der samler de ansatte nå inn penger, sånn at det kan kjøpes inn viktige artikler som skal sendes til Ukraina med neste sending fra Birkeland.

Også bygdas næringsliv slutter nå opp om den lokale innsamlinga med pengegaver, forteller Pauline og Stine.