Lange ventelister på Jod-tabletter også på Birkeland

ALLE VIL HA JOD. Stor pågang etter Jod-tabletter har ført til lange ventelister hos Hilde Fauskrud Chan ved Ditt Apotek på Birkeland.

Salget av jodtabletter har skutt i været den siste uka. Jodtabletter skal brukes om man utsettes for radioaktivt nedfall etter atomulykker, eller bruk av atomvåpen. Hendelsene i Ukraina gjør at mange vil være forberedt for et eventuelt atomnedfall som følge av krigshandlingene.

Også på Ditt Apotek på Strøget merker man pågangen.

– Ja så absolutt, sier Hilde Fauskrud Chan. Etter at vi åpnet butikken for fem år siden, har vi solgt 43 pakker totalt sett. Ja, det første året solgte vi ingen i det hele tatt. Men nå får vi daglig spørsmål om det fra mange av kundene våre, og det har jeg forståelse for.

Etter den siste ukens hendelser i Ukraina skjøt etterspørselen i været. Det lille lageret ble tømt, og nå sitter Hilde med en venteliste foran seg på mer enn 100 navn. Allerede i dag torsdag fikk hun inn 50 pakker, og hun sender nå ut melding til de første på listene. De øvrige må smøre seg med tålmodighet ennå en tid.

– Vi får inn mer, men jeg kan ikke love når vi får det inn. Men kundene må gjerne sette seg på venteliste her, sier hun.

Det meldes ellers fra andre deler av landet at mange kjøper feil jodtabletter. De kjøper Jodtilskudd og ikke den høykonsentrerte jodversjonen, Jodix. – Er det noe dere har opplevd, spør vi.

– Jeg kan ikke se at det har vært et stort problem her. Vi har rett nok solgt ut også kosttilskuddet, men om noen kjøper jod informerer vi dem om hvilken type de skal velge.

Den høykonsentrerte utgaven Jodix, har 130 milligram jod, mens kosttilskuddet har 200 mikrogram. Den høykonsentrerte utgaven skulle dermed ha samme jodinnhold som 650 tabletter kosttilskudd. Tablettene selges i pakker a 10 stk. I utgangspunktet skal man bare ta en tablett, eventuelt mindre, avhengig av alder. En slik pakke burde derfor holde for en vanlig familie.

På nettsiden til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (dsa.no) står det at grunnet den store geografiske avstanden til Ukraina er det svært lite sannsynlig at det blir nødvendig å ta jodtabletter i Norge, om det skulle skje et radioaktivt utslipp der.

Videre står det på samme nettside: Er du under 40 år, gravid, ammende eller har hjemmeboende barn. Da anbefaler vi deg å ha jodtabletter hjemme. Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker, og skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen, og reduserer risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen.

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide, og ammende tar tablettene fordi de har størst sjanse for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod. Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år, mens de over 40 år har svært liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen, og trenger derfor ikke ta jodtabletter.