«Det Store Korslaget» med Venke på Birkeland bedehus

DE UTVALGTE. En stolt Venke poserer mer enn gjerne foran de 20 sangerne som skal representere Birkeland i «Det Store Korslaget”. – For et trøkk! Dette blir latterlig bra, sier hun.
Birkenesavisa 20 år. Fra arkivet – denne artikkelen ble første gang publisert 4. februar 2009.

Det var rene Grand Prix-stemningen på Birkeland bedehus sist onsdag, da Venke Knutson inntok bygda med kamerateam på slep for å plukke ut de 20 som skal representere Birkeland i «Det Store Korslaget». Noen ble skuffet, mens mange ble veldig, veldig glade.

Litt før klokka halv fem om ettermiddagen begynner spente korsangere å strømme til bedehuset. Av de 73 som prøvesang for korcoach Christoffer Svartdahl og castingansvarlig Laila Ludvigsen på Birkeland Folkehøgskole for noen uker siden er det plukket ut 38 som skal konkurrere om 20 plasser i koret. 36 av dem møter opp.

VARM VELKOMST. Venke ønskes velkommen utenfor kommunehuset med et rungende «Velkommen heim, Venke!». Alt blir selvsagt filmet.

Tidligere på dagen har Venke Knutson besøkt både Esso’n – hvor hun jobbet i sine ungdomsår – og banken, med kamerafolkene fra Rubicon TV på slep. Utenfor kommunehuset har en stor flokk barn, ungdom og voksne, inklusive Juniorkorpset, ønsket bygdas egen popstjerne velkommen heim.

UNG AUTOGRAFJEGER. Lille Jørgen har ventet utenfor kommunehuset, og når Venke dukker opp er hun ikke sen om å gi ham autografen. Storesøster Sophie, storebror Ragnvald og mamma Hilde venter på tur.

Inn på teppet

Nå har Venke og crewet fra Rubicon rigget seg til i storsalen på bedehuset for å filme og finsikte kandidatene til koret som skal konkurrere med seks andre kor fra hele Norge om lørdagsseernes gunst og en halv million kroner. En etter en blir sangerne kalt inn på teppet. Å si at stemningen på gangen er spent er ingen overdrivelse.

– Å, jeg er så nervøs, sier Kirsti Heia.

– Hele settinga rundt, alle folkene, kamera, tenk om jeg glemmer teksten, tenk om jeg synger en feil tone.

Der hentes Kirsti inn til ulvene. Noen få minutter etter lukkes hun ut igjen av kulturleder Wenche Flaa Eieland som står og sluser deltakerne inn og ut.

– Jeg tror det gikk ganske bra, sier Kirsti lettet.

– Dette er så kjempegøy, stråler Wenche.

– Jeg synes de er så tøffe de som stiller opp.

KLAR. – Er du klar for å bli med i koret, spør kamerateamet. – Jeg er klar, jeg, klar til å ta byene. Ei bygd mot seks byer, nå skal vi ta de, erklærer Alf Petter Mollestad, som kom med blant de 20 utvalgte.

«Green Room»

Nede i bedehuskjelleren er det etablert «Green Room» med kake, kaffe, frukt og farris. Noen går nervøst rundt og varmer opp, mens andre allerede har vært inne og kan slappe av en stund før dommen faller. I et eget hjørne har en del av ungdommene fra Birkeland samlet seg, noen synger, andre prater. Et par bord unna sitter søstrene Kornbrekke fra Berse Terrasse. Yngstemann Martine og mellomstemann Andrea har allerede vært inne, mens storesøster Line venter på tur.

– Det gikk egentlig veldig bra, synes jeg, sier Martine.

– Venke satt der og så så avslappe og snill ut at det var ikke noe farlig i det hele tatt, synes Andrea. Begge har sunget Stevie Wonders «Isn’t She Lovely». Nå har Rubicon-teamet bedt Line gjøre det samme.

– Det hadde vært kjempetøft om alle tre hadde kommet med, sier Martine. Det skal gå troll i ord.

Kongelig underholdning

Klokka halv ni om kvelden har stemningen i «Green Room» steget betraktelig. I «ungdomshjørnet» har Martin (Litwicki) tatt fram gitaren. Snart runger allsangen gjennom kjellerlokalet. Det går på «Hallelujah» og «Sweet Home Alabama». Klokka ni skal dommen falle. Spenningen stiger. Fem over kommer castingansvarlig Laila inn i rommet. Det blir helt stille.

UNGDOMSHJØRNET. I et hjørne av «Green Room» underholder en gjeng av birkelandsungdommene resten av deltakerne med «Hallelujah» og «Sweet Home Alabama».

– Dere må dessverre vente noen minutter til. Dette er bare vanskelig, sier hun. Enda ti minutter sleper seg av gårde. Så kommer sjefen sjøl, produsent Stein Johnsen, inn i rommet. Da kan du høre knappenåla falle.

– Dette har vært veldig, veldig vanskelig, og grunnen til det er at alle som har vært her har gjort en fantastisk innsats. Men vi skal bare ha tjue personer, og det betyr nødvendigvis at seksten ikke blir med. Men tusen takk for veldig bra innsats. Dere har underholdt oss kongelig i kveld, og det er positivt ment, sier han.

Tre blad Kornbrekke

Så kommer Venke jublende inn i rommet viftende med lista over de 20 utvalgte. Kamerafolkene ber om at scenen må tas en gang til før hun får lov å røpe navnene. Alt må sitte når det skal presenteres for TV-seerne.

– Jeg kommer til å rope opp ett og ett navn og spørre om dere vil være med i koret, og da må dere si ja, sier popstjernen med sitt bredeste smil.

– Hege Nesset, vil du være med i koret?

– Å ja, sier Hege himmelfallen og rødmer. Jubelen står i taket. Spenningen er til å ta og føle på etter hvert som det ene navnet etter det andre leses opp. Når det står ett navn igjen har både Martine og Andrea Kornbrekke kommet med.

SØSTERJUBEL. Søstrene Kornbrekke, Line (f.v.), Andrea og Martine, jubler over å ha fått hele trioen med i koret.

– Og så har vi en Kornbrekke til, da, sier Venke.

– Line, vil du være med i koret mitt?

– Yess! svarer storesøster klart og tydelig. Da står jubelen i taket i «Green Room» for tjuende gang.

Gravid Venke

– Å, dette har vært helt forferdelig, sukker Venke når det nyetablerte koret har vært samlet i storsalen til informasjon og en liten test på «Isn’t She Lovely».

DOMMEN FALLER. Produsent Stein Johnsen kommer ned i «Green Room» for å forberede deltakerne på det som skal skje. – Dette har vært veldig, veldig vanskelig, og grunnen til det er at alle som har vært her har gjort en fantastisk innsats, sier han.

– Å se folk du er glad i og som er vidunderlig flinke ikke komme med fordi vi skal ha så og så mange stemmer sånn og sånn, er bare helt ille. Jeg kjente mange fra før, men her er det også mange nye som har overbevist meg noe enormt. Men jeg måtte gi fra meg noen av mine favoritter, og da hadde jeg klump i halsen.

– Det er mange unge her?

– Vi har sett på litt av hvert, selvfølgelig stemmen og hvordan den passer inn i koret, men også hvor fleksible de er, hvor mye de kan være med og sånn.

– Det er med flere fra Kristiansand?

– Ja, det er kjempestas! Jeg fikk lov å gå på skole hos dem, nå får de lov å være med i koret mitt.

– Hvordan blir det å jobbe med dette koret?

– Jeg tror det blir fantastisk! Jeg tror det blir latterlig bra. Du hørte trøkket der inne? Latterlig trøkk!

GRAVID. En gravid Venke intervjues av Mailinn og Natascha fra Fævennen TV etter at det hele er over. Terminen er 16. mai.

– Har dere sjanse til å vinne hele korslaget?

– Selvfølgelig! Vi skal gjøre alt for å vise at ei lita bygd kan komme langt i konkurranse med store byer, sier Venke, som er relativt nygift med lys- og lydteknikeren Thomas Wold og som venter barn i mai.

– Jeg har termin 16. mai. Da har vi to ukers margin dersom vi går helt til finalen, ler hun.