«Vindmøllekampen: Historia om eit folkeopprør» – bokomtale av Torbjørn Bjorvatn

 

«Vindmøllekampen: Historia om eit folkeopprør» av Anders Totland

 

Samlaget 2021
Innbundet og e-bok
294 sider

 

I november 2020 avsluttet forfatter Anders Totland si rykende ferske bok om vindkraftdebatten i Norge. Boka som nå er tilgjengelig på Samlaget, heter «Vindmøllekampen: Historia om eit folkeopprør». I over ett år har forfatteren reist land og strand rundt og besøkt vindkraftanlegg og snakka med forkjempere og motstandere om vindkraftutbygging. Forfatteren dokumenterer hvordan den folkelige motstanden tok av fra april 2019, da regjeringa la fram sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land – en plan som regjeringa seinere så seg nødt til å trekke tilbake.

Anders Totland har først og fremst skrevet ei fagbok om debatten. Men boka gir også et stemningsbilde av Norge akkurat nå. Vindkraft ble et nasjonalt diskusjonstema fordi folket ville det – ikke fordi politikerne satte det på dagsorden. Men den folkelige motstanden har gjort noe med politikken. I kommune etter kommune har politikerne snudd. Tidligere JA-vedtak er vendt til NEI. Også på nasjonalt nivå dokumenterer Anders Totland hvordan de politiske partiene, storting og regjering nå trår adskillig mer varsomt. Og skillet setter forfatteren til våren 2019. Det stemmer godt med det omslaget jeg selv har merket i Birkenes.

Dette er ei bok jeg anbefaler. Forfatteren fører en god penn og prøver å se saka fra ulike sider. Anders Totland skriver ærlig og med innsikt om folkebevegelsen mot vindkraft som er vokst fram. Han peiker på konflikten mellom utbyggere og miljøvernere, mellom grunneiere og naboer. Han setter fokus på vaklende politikere lokalt og sentralt. Og han peiker på konflikter innad i vindkraftmotstandernes rekker – mellom de moderate og de som er villige til å ta radikale virkemidler i bruk. Interessant nok konkluderer Anders Totland med at overtrampene og radikaliseringa har vært nødvendige for å gi kampen mot vindkraft nasjonal oppmerksomhet. Samtidig har de moderate motstanderne gitt kampen troverdighet. Denne koblinga ser Totland som nøkkelen til at den nasjonale Motvind-bevegelsen har oppnådd sånn framgang.

Også for oss i Birkenes er dette ei viktig bok. Den setter vår lokale vindkraftdebatt i et nasjonalt lys. Nøyaktig de samme temaene som kommunestyret og engasjerte leserinnlegg har tatt opp her i bygda, går igjen i utbyggingsprosjekt over heile landet. De samme argumentene og de samme følelsene. Sånn sett er det nesten rart at Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk i Birkenes ikke er nevnt i boka. Er det fordi inntrykket består at kommunestyret i Birkenes er for utbygging? Eller er både JA-folk og NEI-folk på indre Agder så sindige og ansvarlige at det ikke smeller like høyt som når taleføre vestlendinger eller hissige trøndere fører ordet?

Skal vi dømme ut fra boka til Anders Totland, er det ikke sikkert Birkenes blir liggende i bakevja stort lenger. Nå er Oddeheia og Bjelkeberg et av de siste utbyggingsprosjektene i Norge som fortsatt «lever». Dermed må vi regne med at den samla vindkraftmotstanden i landet snart retter sine øyne mot Birkenes i Agder. For å stå rustet til et sånt fokus, vil både tilhengere og motstandere, lokalpolitikere og bygdefolk ha nytte av å lese boka. På godt og vondt kan vi lære mye av erfaringene fra andre steder i landet.

 

Torbjørn Bjorvatn

____________

Brukerskapt