– Vær så snill, tenk dere om en gang til

 

Da er budsjettet godkjent og vedtatt. Så da kan vi fortsett livene våre i ett år til. Det positive er at eiendomsskatten ikke blir økt, at dere tross alt er enstemmige om budsjettet. Positivt er det også at dere vil ha mer innsyn i hva kommunen skal bruke penger på, mer kontroll er bra.

Det som ikke er så bra er at dere legger opp til å bruke over 14 millioner kroner mer i dette budsjettet og over 11 millioner i neste budsjett. Da er det ca. 2 millioner kroner igjen på disposisjonsfondet, pengekassa er med andre ord tom. Dere har da klart å bruke opp ca. 26 millioner av 28 millioner på to år. Penger som vi hadde i felleskap til krisetider, spart opp gjennom bl.a. effektivisering og nedbemanning i eldreomsorgen og helsesektoren generelt. Hva får dere til å tro at dere skal klare å komme i pluss på to år? Hvor langt ned i kvalitet må vi som samfunn gå?

Ordføreren sier hun er stolt over at dere som kommunestyre er enstemmige og taler med en stemme, men at dere hele tiden biter dere selv i halen. Varaordfører reflekterer også over det jeg skriver om med overforbruk. Han sier også at han ser Robek-lista i det fjerne og spør om det er slik dette kommunestyre skal overlevere kommunen til neste kommunestyre om to år, nemlig blakk og på Robek-lista. Kommer vi på Robek-lista igjen blir det mye verre enn sist vi var der. Denne gangen er vi på minus-siden og statsforvalteren vil gripe hardere inn. Ser for meg at skoler kan bli lagt ned (i flertall), midler til kultur, idrett og de frivillige organisasjoner vil kuttes og utkantene vil få smuler. Er det dette dere politikere vil? Er det dette vi innbyggere vil?

Det er jo en ting som vil kunne redde oss, redde dere politikere og redde budsjettene og velferden vår i lang tid framover – og det er et JA til vindkraft her i bygda.

Hvorfor maser han om «ja til vindkraft» igjen tenker nok noen. Kan han ikke snart slutte med dette maset, tenker sikkert andre. Vel jeg har bodd her i 45 år og har på disse årene aldri hørt om, eller opplevd noe, som likner slike inntekter for kommunen over så lang tid. Tenk minst 8,6 millioner kroner over 30 år, jeg tror jo det kan bli mer med økt sysselsetting og økt aktivitet i bygda. Jeg kan heller ikke se noe som kan gi kommunen tilsvarende økonomisk inntekt i uoverskuelig framtid. Hvordan kan ett kommunestyre si nei til en slik inntekt som til de grader vil ha innvirkning på budsjettet, og ikke minst ha innvirkning på innbyggerens liv og hva vi vil få av tilbud her i bygda.

Jeg spør partiet SP om dette er riktig distriktspolitikk? Er det ikke mer sannsynlig at bærekrafthuset blir en realitet og at skolen på Herefoss blir bevart med et JA til vindmøller? Er det ikke er sannsynlig at det vil tilfalle utkantene mer penger med vindmøllene? Er det ikke riktig at bøndene vil ha stor nytte av nye skogsbilveier til uttak av skog? Representanten Drangsholt i SP er imot vindkraft bl.a. fordi det blir for store inngrep i naturen. Det blir et paradoks og blir litt dobbeltmoral, når og hennes mann eier og driver et grustak, det er jo et stort evigvarende inngrep i naturen. Jeg er ikke imot grustak, det er noe vi som samfunn trenger til å lage tomter og nye veier. Slik vi nå ser at samfunnet forandrer seg og nå trenger fornybar energi i form av bl.a. vindkraft på land.

Partiet Høyre fikk viljen sin med uforandret eiendomsskatt, og det er jo bra. Ellers har dere mye å svare for med deres nei til næringslivet gjennom nei til vindkraft. Bare en representant, nemlig Aasen, har stått på for næringslivet og den private eiendomsretten som partiet Høyre står så sterkt for. Hvordan dere som parti kan se bort ifra hva et JA kan ha og si for næringslivet i bygda, er for meg en gåte. Hva, og ikke minst hvem, er dere redde for?

Så til KrF sin representant Bjorvatn som i sin Tankesmia spalte snakker om kutt i velferden, kommunesammenslåing og Robek-lista, men nevnte ikke ett ord om vindkraft og inntektene som følger med disse og hva det kunne utgjøre av forskjell. Han fremmet også tre egne private forslag i kommunestyret om budsjettet, der han bl.a. ville kuttet all støtte til idrettslaget sine byggeprosjekter. Han stiller spørsmål ved alt som ikke er lovpålagt, som f.eks fritidsklubben osv. Mitt spørsmål er om KrF er tjent med å ha en representant som til de grader kjører et solo-løp?

Jeg ser på representanten Bjorvatn med respekt, og liker at han har vært ærlig i situasjonsbildet av kommunen sin krevende økonomi opp igjennom årene.

Men nå er jeg ikke enig lenger. Han snudde i vindkraftsaken, fordi han tenkte på naboene til disse eventuelle vindmøllene. Konsekvensene kommer nå for han og de andre som sa nei, nemlig det han snakker om i sin Tankesmia spalte, ta og les den folkens. Han vil altså ofre idretten, gå ned på velferden og ser Robek-lista i det fjerne. Alt dette for at tilstøtende naboer skal slippe å se vindmøllene fysisk. For det må alle være klar over, ingen vindmøller blir bygget om de overskrider lovlig støynivå og ingen vil ha støy slik jeg har det 24/7. Han og de andre som stemte nei vil etter hvert, måtte ødelegge identiteten til bygda, som er idretten, kulturen og dugnadsånden. Det må dere være så snille å ikke gjøre. Jeg kjenner ingen annen enkel sak som vil ha stor innvirkning på kommuneøkonomien, kommunestrukturen, samholdet og identiteten i bygda. Så vær så snill tenk dere om en gang til, jeg ber dere innstendig om det.

Håper nå bare at saken kommer opp på nytt over nyåret, fordi lovligheten av vedtaket blir kjent ugyldig. Da er det mulig for dere politikere å snu. Nå vet dere inntektene, hva det vil si for oss, hva dere vil måtte si nei til og hva som venter om to år. Da må dere tenke helheten, tenke felleskapet, og tenke hele kommunen Birkenes og si JA.

Ønsker dere alle en fredfull jul og ta godt vare på deres nærmeste og hverandre i en vanskelig tid både for bygda og verden ellers.

 

Mvh

Ronny Thomassen 

_______________

Leserinnlegg