Signe Fidje (86) jobber som frivillig med utlån av bøker: – Da vi mista biblioteket ble jeg riktig arg

FRIVILLG. Etter at biblioteket på Engesland ble lagt ned, har Signe Fidje (86) år etter år stilt for å holde utlånet av bøker fortsatt i gang.

I de gamle banklokalene på Engeland er det lyst og trivelig. Birkenesavisa tar turen innom for å ta en prat med Signe Fidje over en kopp kaffe. Hun sitter ved langbordet der stolene er plassert i henhold til Covid-19 reglene. Her sitter 86 åringen med låneprotokollen fra da hun startet opp frivillig som bygdas bibliotekar i 2015.

Inne i sitt sjette år som frivillig er det en kvinne med svært godt humør, men også en talefør eldre dame, som sier hva hun mener om sentraliseringen.

– Vi har mistet mye her oppe i Vegusdal og på Engesland i flere år. Og når vi mistet biblioteket, eller Vegusdal folkeboksamling som det het – ja, da ble jeg riktig arg, forteller den engasjerte kvinnen.

I yngre alder, og før biblioteket forsvant fra skolen, var Signe ansatt på deltid som bibliotekar i mange år. Så hun har god kjennskap til bøker og utlånshistorie.

Signe er en kvinne som brenner for folk i alle aldre, og som elsker å lese og utforske kjente og ukjente forfattere. Biblioteket var også til enorm hjelp for skole elevene, kan Signe fortelle.

Det var nedleggelsen av tilbudet til leseglade i bygda som gjorde at hun stilte opp som frivillig, og hver torsdag sitter i sentrum av Engesland – i samme bygning der Nærbutikken holder til.

SAMLINGSPLASS. Boksamlinga er plassert i det tidligere banklokalet, og er en populær møteplass for bygdas innbyggere. Fra venstre: Signe Fidje, Elna Nygård, Liv Belland og Ingegjerd Fidje Iglebæk.

– Det kommer godt med folk innom, når man tenker på hvor få vi er i bygda. Barn som voksne er stadig innom og låner bøker. Det går i mange sjangere – og krim, historie og barnebøker er spesielt populært.

– I fjor kom Kåre Vågsdalen og tilbydde sin store samling av utklippsbøker fra Vegusdal, og de er blitt svært populære blant de besøkende, forteller Signe. – Her er det utallige historier som har vært på trykk de siste 35-40 årene, og som gleder bygdas innbyggere. De er så viktige at de har jeg innelåst i safen som står igjen fra bankens tid, forteller ildsjelen.

Signe Fidje, som har tre barn, fem barnebarn og er oldemor til to, har ikke problemer med å få tiden til å gå. Og hun er en institusjon i bygda – ikke minst med sitt engasjement for de leseglade. Hun forteller at hun vil holde på med dugnaden hver torsdag, så lenge hun er ved god helse.

(Artikkelskriveren Jan Reidar Vågsdalen er nevø av omtalte Kåre Vågsdalen, red.anm.)