Månedens bok anbefalt av Maria på biblioteket: «Elskeren» av Helene Flood

«Elskeren» av Helene Flood

Aschehoug 2021

447 sider

 

Helene Flood er psykolog og forsker. Hun hadde braksuksess med den psykologiske thrilleren «Terapeuten» i 2019, som for øvrig ble solgt til 28 land. Boka «Elskeren» er i samme sjanger og etter min mening like spennende som den forrige.

Det skjer et drap i en firemannsbolig på Tåsen i Oslo. En mann i førtiårene har fått halsen skåret over. Rikke, som har historiens fortellerstemme, bor i leiligheten under åstedet. Der bor hun med ektemannen, tenåringsdatteren og en fire år gammel sønn. Fortellingen veksler mellom nåtid, hvor vi starter med at drapet akkurat har skjedd, og teksten i et brev der Rikke forteller om hvordan hun og den drepte Jørgen har hatt et nærere forhold enn det vanlig naboskap skulle tilsi. I tiden fram mot drapet, har det også skjedd andre skremmende ting i nabolaget. Døde katter har blitt funnet hengt opp i gjerder og portstolper. Har dette sammenheng med drapet?

Fortellingen drives fram av en intens uro. Den har kjennetegn fra det som kalles «lukket rom»-mysterier hvor man vet at løsningen finnes blant de som er til stede – for i dette tilfellet mener politiet at drapet mest sannsynlig et begått av noen av husets beboere. Dette gjør at alt naboene gjør og sier blir analysert og mistenkeliggjort, noe som skaper en klaustrofobisk paranoia. «Var hun ikke litt følelsesløs da han fikk høre om drapet?» «Hvorfor var han så sint på den hytteturen?» Også Rikkes tretten år gamle datter har hemmeligheter Rikke er redd for å avsløre. Rikke vet ikke hvem som vet om forholdet mellom henne og Jørgen, og om det kan ha betydning for motivet for drapet. Dette gjør henne søvnløs og hun rives mellom å fortelle ektemannen om utroskapen og å skyve det unna.

Det er en del løse tråder i boka, og noen av de kan kritiseres for å virke overflødige. men vi får samlet de fleste til slutt. Fortellingen har god driv og det er et par overraskelsesmomenter mot slutten som hever spenningen. Vi blir utfordret på noen moralske dilemmaer i boka og flere ganger blir begrepet «kognitiv dissonans» trukket frem – motsetningen mellom hvordan vi ønsker å framstå og handlingene våre. Boka handler også om hvor godt vi faktisk kjenner de vi har rundt oss- og hvor langt vi er villig til å gå for å beskytte de nærmeste – og oss selv.