La Herefoss skole leve!

Herefoss skole. (Arkivfoto)

Birkenes kommune har sendt ut høring om nedleggelse av Herefoss skole. Forslaget er i motstrid til kommuneplanen som fastslår at kommunen har tre sentra, deriblant Herefoss, og mål om å skape vekstmiljø med bolyst og næringsutvikling i alle tre kommunedelene.

Herefoss skole er hjertet i bygda. Et møtested for ulike aldersgrupper, for frivillig innsats, foreningsliv, idrett og kulturarbeid. Mye av bygdas identitet er knyttet til skolen. Skolen har gitt kunnskap, tilhørighet og samhold gjennom årtider og har bidratt til et godt fungerende lokalmiljø. Uten skolen forsvinner mye av limet i bygda, og den kan forvitre. Det blir mindre attraktivt for folk å flytte til bygda, og etablere virksomhet der, og det øker faren for at de som allerede bor der, vil forlate bygda. Skolen er helt avgjørende for å opprettholde ei levende bygd. Bygda trenger skolen, og skolen trenger bygda.

Barnas beste må tillegges stor vekt. Det krever både opplæringsloven og barnekonvensjonen. Barna har rett til å gå på den skolen som ligger nærmest. Nærhet og trygghet er avgjørende verdier i oppveksten. Legges Herefoss skole ned, får elevene økte belastninger. De får en kraftig økning i reiseavstand til skolen. Stillesitting på skolebuss til Birkeland skole 5-6 mil hver dag, er ikke akkurat helsefremmende. Det gir også mindre tid til fritidsaktiviteter, og mulighetene for utvikling og læring i elevenes nærmiljø blir redusert. Et nytt og større skolemiljø kan også bli utfordrende. Den nære kontakten som i dag er mellom elev-lærer og skole-hjem, kan bli skadelidende.

Høringsdokumentet trekker frem flere utfordringer ved Herefoss skole, så som rekruttering av kompetente lærere, sårbart læringsmiljø og økonomi. Flere av disse forhold er det mulig å gjøre noe med, ikke minst gjennom nettverkssamarbeid med andre skoler. Lærere kan undervise ved flere skoler, slik at kompetansekrav blir oppfylt. Ulike fagprosjekter og aktiviteter med andre skoler kan gi et større læringsmiljø. Her gjelder det å se muligheter og utnytte dem.

I høst er det valg. Skulle det bli rødgrønt flertall på Stortinget, er det grunn til å tro at det kan bli endringer på skoleområdet. Kompetansekravene til lærerne vil bli endret, slik at det blir lettere å rekruttere lærere med godkjent kompetanse. Kommuneøkonomien vil trolig også bli forbedret. SP-leder Trygve Slagsvold Vedum har også tatt til orde for å bevilge en halv million årlig til hver nærskole som opprettholdes. Med en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet i høst, vil det kunne bli gjennomført allerede fra 2022. Det er med andre ord ingen grunn for Birkenes kommune til å forhaste seg i denne sak.

 

Sven Erik Forfang, tidligere oppvekstsjef i Birkenes kommune

______________

Leserinnlegg