Kulturhistorisk vandretur rundt Flakksvann – håper på publikumsrekord

Søndag 29. august blir det en kulturhistorisk vandring rundt Flakksvann og på deler av Lillesand–Flaksvandbanen. Arrangørene håper i år på publikumsrekord.

For fjerde året på rad arrangeres det en kulturhistorisk vandring på deler av den smalsporede jernbanen, som gikk mellom Lillesand og Flakksvann. Over 80 personer møtte opp på fjorårets vandring, da turen gikk fra Skjærpe til Tveide stasjon. I år håper arrangørene på et enda større oppmøte.

– Jeg håper på minst hundre deltakere, sier Erlend Garåsen, forfatteren bak den nye tur- og sykkelboka Skinnelangs, hvor Lillesand–Flaksvandbanen har fått et eget kapittel.

Det er Skinnelangs, Birkenes historielag, Lillesand–Flaksvandbanen AS og Birkenes bygdemuseum som står for arrangementet. Turen inngår som en del av naturlosprogrammet til Midt-Agder Friluftsråd, og det er Carl Frederik Thorsager og Martin Birkeland som er de lokale naturlosene. I tillegg har arrangørene fått med seg lokalhistorikere og tidsvitner, som vil holde foredrag underveis.

– Bjarne Bjorvatn fra Birkenes historielag blir med og snakker om industri- og gardshistorie på Flakk. Vi starter på Tollnes og følger jernbanetraseen til stasjonsområdet ved Flakksvann. Her vil vi se på kulturminner som «Kjerraten», flåterhytta og bomfestehuset.

– På Flakk besøker vi gården til Grete Flakk og fløtingsmuseet, sier Martin Birkeland.

Ved Flakksvann blir det også en spesiell avduking. Stein Ragnar Pünther kommer helt fra Oslo med en modell han har bygget av kjerraten.

– Hele affæren måler 30 x 80 cm og vil bli til beskuelse på Flaksvann stasjon, sier Carl Frederik Thorsager, daglig leder av Lillesand Flaksvandbanen AS. Arrangørene forsikrer om at det blir lett å finne frem til oppmøtestedet på Tollnes i Birkeland.

– Turen starter klokken 10 på Tollnes, og det vil bli godt skiltet til parkeringen. Vi skal gå syv kilometer på vei og sti, så det kan være lurt å ta med egen niste, opplyser Martin.

 

Erlend Garåsen

____________

Brukerskapt