– Få takker nei til tredje dose

VAKSINASJONSKOORDINATOR. Monica Flaa Birkeland.

Målet er å vaksinere alle over 65 med en oppfriskningsdose (3. dose) før jul. I Birkenes kommune er det 891 personer i denne gruppa, og 96 prosent av disse har fått to doser. 340 av disse igjen har fått en tredje dose.

– Vi er godt i gang og skal få vaksinert de resterende i løpet av de kommende vaksinasjonsdagene, som er 8., 9. og 16. desember, sier vaksinasjonskoordinator Monica Flaa Birkeland.

– Vi opplever at veldig få takker nei til tredje dose. De fleste av de jeg prater med har også tatt den vanlige influensavaksinen, legger hun til.

Hun kan fortelle at de har veldig god vaksinasjonsdekning på de over 65 år, og at de den siste tiden har ringt rundt til 120-130 personer for å få innkalt dem til time. De andre har selv tatt kontakt for vaksinen.

– Vi tilbyr nå samtidig en oppfriskningsdose til alt helsepersonell. Denne gruppen er satt opp med et intervall på 6 måneder fra sist dose, mens intervallet for gruppen 65+ er 5 måneder, forteller Flaa Birkeland. Deretter vil det gis tredje dose til risikogruppene 4,5,6 og 7. Det er personer i alderen 18 og oppover med underliggende sykdommer, så følger oppfriskningsdose for de i gruppen 45-65 år.

– Er det noen aldersgrupper som skiller seg ut i forhold til å ville ta vaksinen?

– De som i minst grad velger å vaksinere seg er menn i gruppen 25 til 30 år, sier hun. Det er tydelige tall på at vaksinerte får et mildere sykdomsforløp. Med mindre sjanse for å bli lagt inn på sykehus, sier hun, og legger til at de fortsatt vaksinerer noen med første dose. Det er bare ta kontakt om man av ulike grunner ikke har tatt vaksine tidligere, oppfordrer hun.

– Hvordan vil du beskrive denne perioden som vaksinasjonskoordinator?

– Det har vært travelt, men også gøy. Det har gått i ett, men arbeidsoppgavene har vært fine. Det har vært gøy å samarbeide med helsesykepleiere, ressurssenteret og de frivillige. Folk har vært veldig flinke til å stille opp, men vi merker nok en liten slitasje i organisasjonen nå. Da vi startet for snart et år siden trodde vi at vi skulle være ferdig til sommeren, og da kan det være tungt å ta til igjen.

– Jeg er veldig imponert over de over 65 år. Alle kommer til oppsatt time og er positive. De er takknemlige og en fryd å ha i vaksinasjonslokalet, sier Flaa Birkeland.

Hun kan fortelle at arbeidet med oppfriskningsdosen har gått lettere enn da vi startet i januar. Nå har vi god tilgang på vaksiner og alle innbyggerne er registrert i systemet med telefonnumre fra forrige runde. Vi har også kunnskap om hvem som trenger hjemmevaksinering, eller annen bistand.

Vaksinasjonsdekningen for øvrig i kommunen så slik ut ved utløpet av uke 48:

12-15 år: 88 % vaksinert med en dose- skal foreløpig kun ha en dose.

16-17 år: 99 % vaksinert med en dose. De vaksineres nå og de neste ukene med 2. dose.

18-24 år: 84 % begge doser

25-39 år: 83 % begge doser.

40-44 år: 92 % begge doser

45-54 år: 94 % begge doser

55-64 år: 96 % begge doser