Et snes seniorer på Kaldvell-tur

PÅ KALDVELLSTEMMEN.

Thorbjørn Slaastad som hadde ansvaret for turen, hadde lest seg godt opp til denne dagen. Han hadde tydeligvis studert «Stikselvvassdraget og Kaldvell», et hefte på 48 sider som blei utgitt i 1994, der han selv har levert noen av bildene.

Her er beskrevet hvor viktig Stikselvvassdraget har vært for utviklinga i området. Elva som har sitt utspring ved Risdalsheia i Birkenes, drar ut på en 20 km lang «sikk-sakk» ferd før den ender i Kaldvellfjorden. Underveis har den bl.a. passert Steinsvannet, Hundlandsvannet, Beislandsvannet samt Østre- og Vestre Grimevann. Vassdraget nedenfor Grimevanna heter Kaldvellelva.

Elva la allerede i 1520 grunnlaget for ei vannsag på Grimenes, mens sag på Kaldvell med rett til å skjære 200 bord årlig, er nevnt i 1610. Det var strenge reguleringer av sagbruksvirksomheten, men utover på 1700-tallet ble disse lempet på og det kom mange vannsager rundt 1780, bl.a. på Hundland, Beisland og Vindsland.

OMRÅDE RIKT PÅ HISTORIE. Thorbjørn Slaastad (til venstre) informerer.

Rundt 1870 begynner en å utnytte Stikselva som fløtningsvassdrag og da kommer etter hvert industriens framvekst. Skipsrederbrødrene Herlofson fra Arendal kjøper opp eiendommer langs elva og får rettighetene til vannkraften slik at de kan begynne å planlegge bygginga av en tremassefabrikk på Kaldvell. Uheldigvis blir de rammet av «Arendalskrakket» i 1886 og får ikke gjennomført planene sine. I stedet blir det I.M. Daae som kjøper Østre Kaldvell i 1888 og realiserer prosjektet. I 1907 selger I.M. Daae A/S Kaldvild Træsliberi til sin sønn, Lorentz S. Daae og sine nevøer, brødrene Johannes og Justus Wiborg. En bedriftstelling fra 1936 viser 71 ansatte ved Sliberiet.

I 1949 overtar skipsreder Einar Rasmussen bedriften, men selger den til Hunsfos Fabrikker i 1960-61.  Lillesand kommune overtar eiendommen i 1987, og den senere historie vil være kjent for de fleste som i dag er godt voksne.

Daae-navnet er for øvrig godt kjent på Birkeland ved at et nært familiemedlem, C.A. Daae, hadde eiendommen «Huset» på 107 da ved Teinefossen med tilhørende fallrettigheter. Her bodde Ove Daae i mange år. Eiendommen er i senere tid overtatt av Birkenes kommune.

KJEMPEEIKA I SÅDEHOLLA. Oddbjørn Helleland (til venstre) og Ole Aasen. Tre personer må til for å omfavne eika som er omkring 200 år gammel.

Seniorturen gikk over Kaldvellstemmen og videre på østsida av elva opp til Sådeholla. Derfra gikk vi på nordsida av elva – forbi Tusenårsskogen, et eikeskogfelt som blei etablert i 1999 – til vi kom til en stor og forseggjort gapahuk der nistematen blei fortært. På Heldalstemmen – som ligger på det smaleste punktet mellom Øvre og Nedre Lona – kryssa vi elva. Deretter gikk det strake veien tilbake til parkeringsplassen; ei samla turlengde på omkring 5 km.

Alt i alt en veldig interessant tur, men med et par kronglete oppstigninger underveis. Disse skal imidlertid utbedres i nær framtid kan vi lese i fredagens utgave av lokalavisa i nabokommunen.

 

Olav Heimdal

___________

Brukerskapt