Vil ikke gi én krone

FESTIVAL: Et kamerateam fulgte Charter-Svein overalt på Sandøyra forrige sommer. Her er TV2-kjendisen i snakk med GB-festivalsjef Per Arne «Pabben» Botn.

Kommunen stopper statlig støtte til GBfestivalen.

GBfestivalen får ikke støtte fra kommunen basert på ruspolitisk handlingsplan. I fjor ble det derfor lagt frem forslag fra oss til kommunen om en felles markedsføring av kommunen og festivalen, men når også det ble avslått, ba vi om en symbolsk støtte på én krone. Svaret var fremdeles nei, og den ene kronen kan ha blokkert statlige midler for opptil 100.000 kroner.

GBfestivalen søker økonomisk støtte i ordninger fra både staten og fylkeskommunen. Spesielt kulturrådet legger vekt på om søker allerede får støtte lokalt. I 2019 ble den ene kronen vi ønsket i støtte – for å kunne krysse av «ja, vi får støtte fra kommunen» – ikke innvilget. Det anslås at GBfestivalen ville kunne mottatt støtte på mellom 30.000 og 100.000 kroner fra kulturrådet og fylkeskommunen.

Kommunen må forholde seg til «Ruspolitisk handlingsplan» som sier at «arrangementer som er sponset av kommunen ikke får skjenkebevilling». I praksis vil det si at vi får enten eller. Unntak kan gjøres og må behandles i kommunestyret, men de er redd det skaper presedens.

Man kan tenke at bevilling er noe man får for å selge alkohol. Det er ikke nødvendigvis sant. For at det skal kunne nytes alkohol i åpent selskap må skjenkebevilling innvilges.

I praksis må vi derfor endre festivalen til å bli et rusfritt arrangement dersom vi ønsker kommunens økonomiske støtte. Jeg tror de fleste forstår at denne type arrangementer har hovedtyngden av inntjeningen på salg av drikke.

Joda. Jeg skjønner at det ligger til grunn en tanke om restriktiv alkoholpolitikk, men er det tatt et hakk for langt? Finnes det NOEN andre kommuner i Norge i 2019 som har et slikt punkt i sine handlingsplaner og retningslinjer? For av de nærliggende fylkene som har festivaler i vår størrelsesorden så finner jeg ingen …

GBfestivalen har vært vist og hørt på TV i Japan(!), Tv2, TVNorge, P4, P3, Agder-TV, Agderposten, VG og Aftenposten i tillegg til de lokale og regionale avisene og radiokanalene. Og jaggu kan du ikke finne en serie som har fem minutters innslag fra oss på Amazon Prime som har over 100.000.000 abonnenter i USA alene. Gjester fra Sognefjorden har uttalt at «det er så vakker natur her» og gjester fra Nordland har kjørt bil ned hit for å være med på hva de har hørt er «en helt unik festival».

Slik som vi fremmer kommunen, er det ikke rettferdig at Birkenes kommune gir oss en håndsrekning – slik som andre kommuner gjør? Og ikke minst – slik som over 100 av bygdas innbyggere gjør hvert år ved å stille opp som frivillige?

Dersom det ønskes liv i bygda for oss som liker kultur og musikk sammen med noe godt i glasset, så må ruspolitisk handlingsplan endres. Heldigvis skal den opp til rullering, så muligheten er der! Men er det noen som tør?

Pabben Botn

Styret i GBfestivalen